AD-blacklist1

2014
dec.
11

Otthonteremtés

t 002Szépen halad Kőbánya egy ősrégi sportlétesítményének újjáépítése. Munkagépek és melósok sürögtek-forogtak terepszemlénk idején. A közeli és a távoli jövő is igen ígéretesnek tűnik a Bihari úton.

 

 

 


Muszáj valamit bevallanunk: elfogultak vagyunk! Persze nem úgy, politikai értelemben, ahogy sokan a kerületben gondolják – mi tudjuk, mi az igazság, de aki ezt hiszi és terjeszti, arra ráhagyjuk, hadd főjön a saját butaságában. Hanem: elfogultak vagyunk a sporttal!
Mindent, ami Kőbányán a sportolást, a sport egyetemes ügyét szolgálja, azt a magunk szerény módján támogatjuk. Például a közelmúltban méltattuk és dicsértük a Kada utcai kosárlabda-csarnokot és az óhegy-parki futópályát is.
Ugyanígy álltunk eddig a Bihari úti Törekvés-sporttelephez is, amelynek átalakítási terveiről – Radványi Gábor alpolgármester szavait közreadva – a nyár folyamán számoltunk be.


Hazai pálya lehet


t 012November közepén jelezte szerkesztőségünknek Nagy István, a Kőbányai Sportlétesítményeket Fenntartó Központ – amely az immár önkormányzati tulajdonú sportkomplexum üzemeltetését is intézi – vezetője, hogy szívesen kalauzolna minket az átépítés alatt álló területen, bemutatva a kezdeti állapotokat, illetve vázolva, hogy milyenné is válhat majd. A kérésnek örömmel tettünk eleget.


Egy november végi napon, csípős hidegben, szakadatlanul hulló esőben érkeztünk az – időjárástól függetlenül – valóban megviselt, kissé romos állapotú ingatlanra. Vagyis: nagyon is időszerű volt a „nagyjavítás”. Kész szerencse, hogy az FTC sportcélú adóforintokat tudott társítani ehhez. Ahogy Nagy István mondta, az FTC kezdeményezésére indult beruházásba október 15-én vágott bele a Market Zrt. – az a cég, amely az Üllői úti Groupama Arénát is felhúzta –, azóta sürögnek-forognak a munkások, a munkagépek. Látogatásunk idején éppen a „hátsó pályát” – a régi salakost – gondozták: feltúrták, egyengették, simították, csövezték (fenti kép).
– Ez az úgynevezett dréncsövezés, ami a csapadékelvezetéshez kell. A tervek szerint ide még idén leterítik a legújabb fejlesztésű, legújabb nemzetközi szabvány szerinti műfüves borítást – magyarázta Nagy István. 


Merthogy ez egy 90x50 méteres műfüves nagypálya lesz, amit – a sportvezető szerint – például a Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) versenyrendszerében szereplő kőbányai focicsapatok kedvezményes bérleti díjért cserébe használhatnak majd.
– Elvégre – jegyezte meg – meglehetősen abszurd, hogy a kőbányai csapatok Budán vagy Pest már kerületében kénytelenek futballozni azért, mert itt nincs megfelelő játéktér. Most már lesz.


Sátor: talán


De a melósok az e pálya mögötti részhez is hozzányúltak. Itt kettő darab 40 x 20 méteres műfüves kispálya létesül. Nagy István azt mondta, szeretnének ezeken a pályákon szabadidős alkalmi focicsapatok számára egész éves, tavaszi-őszi rendszerű bajnokságot rendezni. Felvetettük, az ésszerű és a gazdaságos kihasználás jegyében át lehetne futballozni a csapadékos telet is, ha sátor kerülne föléjük. A KSFK irányítója szerint nyitott kapukat döngetünk, ők is gondolkoztak ezen. A jelenleg elérhető sátras „tető” túl drága, ezért inkább elvetették.
– Valamilyen költséghatékony megoldást azért szeretnénk találni – mondta ki kvázi a jó hírt.


Diákok is jönnek


t 011aA terepszemlénk napján a centerpályát már ,,szétszedték", a környezetét még nem teljesen (bal oldali kép). Ez, miután elkészül, teljes egészében az FTC női labdarúgó-szakosztályát szolgálja. A 105 x 68 méteres füves pályán gyakorolhatnak és játszhatnak bajnokikat a hölgyek – azaz nekik is ez lesz az otthonuk –, őket pedig a felújított, 800 fő befogadására képes lelátóról buzdíthatják majd a drukkerek, az aktuális meccsállást pedig az új eredményjelzőn tekinthetik meg.


Az új nagypályát majd egy rendbe hozott, háromsávos – a célegyenesben négysávos – futópálya öleli körbe; ez például a kőbányai diákolimpiáknak lesz remek helyszín Nagy István szerint. De, és ezt hangoztatta, a centeren kívül a többi „grund” a helyi iskolai/óvodai sportolást is segíti.
Miközben középről tekintetünk körbe-körbe, feltűnt, hogy Szállás utca felőli betonkerítés egy darabját megjelölték. Nos, itt lesz majd az új főbejárat. A régi, Bihari út felőli kaput személybejáróvá „fokozzák le”.
Egyébként az új „ajtó” közelébe új öltözőépület készül – ez egyelőre csak a tervrajzon van, a valóságban még nem kezdtek hozzá. Sőt, Nagy István már tovább is gondolta a befogadást.


Edzőtábor?


Mint magyarázta, a paralimpiai központ mellé a beruházás egy másik, későbbi, önálló ütemében fel lehetne húzni egy 20-40 szobás minihotelt, és ezzel a sportkomplexum mindjárt egy kisebb edzőtáborrá avanzsálna. Nagy szerint így lehetne fogadni olyan magyar és külföldi klubokat, csoportokat, amelyek a parasportokban, továbbá a vívásban, labdarúgásban, atlétikában, teniszben (mert ugye teniszpálya is van!) jeleskednek. De, jegyezte meg, nem csak felnőtt sportolókat várnának ide, hanem fiatalokat, diákokat is. Ám ez még a nagyon távoli jövő, egyelőre ugye a futballcélú fejlesztés folyik – aminek lépéseit egy webkamerán keresztül bárki nyomomon követheti.


A kivitelező ugye a kissé nagyobb lépétkű új Fradi-stadionnal viszonylag gyorsan, majd’ másfél év alatt végzett, így – látva a serény munkavégzést – jó esély van arra, hogy a Bihari úti átalakítást is időben befejezik. A KSFK honlapja azt rögzíti, hogy a felek, tehát az önkormányzat és az FTC Labdarúgó Zrt. „megállapodása szerint a pályák és a kiszolgáló létesítmények átadásának időpontja 2015. június”. Nagy István azt mondta, ő személy szerint bízik benne, hogy talán még hamarabb, már jövő tavaszra elkészül, hiszen így akár már az iskolások mindenkinél hamarabb belakhatják.


Jelen állapotában mi nehezen tudtuk elképzelni, hogy milyen is lesz a sporttelep, de a szalagátvágáskor szeretnénk tátott szájjal körbenézni Kőbánya legújabb, legszebb „mini ékszerdobozában”…

 


Jó hely
A Törekvés-pálya renoválásához szorosan kapcsolódik egy kezdeményezésünk. Jó egy éve vetettük fel , hogy a Magyarországról, illetve Kőbányáról, a Törekvés SE-től Olaszországba vándorolt híres labdarúgó-edzőnek, Weisz Árpádnak – aki mai modern olasz futball megteremtőjének tartanak Itáliában – lehetne egy emlékhelye Kőbányán.
Szerencsére Radványi Gábor alpolgármesternél az ügy jó kezekbe került, és lassan, de biztosan haladt előre. Ő pár hónapja közölte is, hogy Weisznek és több más Kőbányáról indult, világhírnévig jutó sportembernek a Bihari úton lehet egy közös dicsőségfala.
Felvetettük Nagy Istvánnak: vajon a telepen belül hova tervezik ezt? Mint mondta, szerinte a legalkalmasabb helyszín a mostani bejárattól vezető utacska mellett balra lévő kis ligetes, fás park lehetne, de még semmi sincs eldöntve.
Nem mintha számítana, de nekünk ez a parkocska szimpatikus megoldásnak tűnik…


 

(fotó: 10kerkult.hu/OGY)