AD-blacklist1

2023
aug.
01

Sportprogramok a nyári táborokban

Írta: Oszvald György

HM leadA Kőbányai Sportszövetség a nyári időszakban – június 28-tól augusztus 10-ig – honvédelmi sportfoglalkozásokkal bűvölte el az iskolás gyerekeket. A program hat foglalkozást tartalmaz, melyekből az első négyet sikerrel tartották meg, a következő két eseményt augusztus 3-án és 10-én rendezik meg.

  

 

   A sportfoglalkozások honvédelmi gyakorlatai ne tévesszenek meg senkit; nem az újonc katonák kiképzése során, a sokak által jól ismert „vidámparkra” kell gondolni. Itt a játékon volt a hangsúly. A gyerekek 5-6 méterről dobtak könnyített gránátokat a karikákba, lézerpisztollyal lőttek, mások  Sólyomvadászat címmel egészségügyi és katonai tartalmú totókat töltöttek ki, s egy alkalommal mozgáskoordinációt segítő akadálypályát is teljesítettek.

   HM sport 2

  Az első eredményes célbarúgást egy fiatal lány végezte el, labdája a kék karikán ment át

 

HM 650

  Munkában a kötélhúzás győztes csapata a második nyári táboran

 

   S ha már a játékot említettem: sikere volt a horgászásnak, a kapura rúgásnak (a kaput adott esetben egy karika helyettesítette), a kosárlabda pattogtatásnak, de volt itt különféle méretű és anyagú, de nagyon könnyű labdák célbadobása is. A bocsa dobás sem volt mindennapi. A bocsa, mely a nagy golyót is jelöli (a kis golyó neve: pallino) egyrészt egy játék, másrészt a golyósportok (bocsa, pétanque, volo, gyepteke) összefoglaló neve. A játék lényege, hogy a játékosok a nagy golyót igyekeznek a kis golyóhoz a legközelebb dobni-gurítani.

   Sikeres attrakció volt a kötélhúzás, de érdeklődéssel fogadták – még a kisebbek is – a ground golf játékot is.

  

HM sport 5

    A rendezők a helyből távolugrást és a háromlépést (tekintsük a hármasugrás egyszerűsített formájának) - képünk - meglepetésnek szánták.

   A fizikai erőnlét karbantartására a gumiszalagos guggolást ajánlották, de volt olyan helyszín is, ahol ezt a gumiszalag nélkül oldották meg. A gyerekek élvezték a szalaglétra közeiben való szökellést (higgyék el, nem könnyű).                   

   HM sport 6Ahol az a táborozók életkorát tekintve megoldható volt, a slágerek közé tartozott a sportmászás is. (Ez az állomás a karatés tábor programjában nem szerepelt. – szerk.) Az idősebbek magabiztosan mászták meg az 6,5 m magas háromoldalú tornyot, volt, aki csak a feléig jutott, a kevésbé erősek két három fogást teljesítettek. Azt viszont kivétel nélkül élvezték, hogy magukra vehették a mászóhevedert. A különlegességet a MAG47 Falmászó terem sportolói biztosították.

 

   A Honvédelmi sportsorozat első állomása a karatés tábor volt, majd a következő két tábornak a Kocsis Sándor Sportközpont, a negyedikenk pedig a Fekete István Általános Iskola adott otthont. A táborokat a Kőbányáért Egyesület szervezte.

 

    A következő két tábor programját újra a Kocsis Sándor Sportközpontban tartják meg.

  

   A júliusi első, a Kocsis Sándor Sportközpontban lévő tábor sportrendezvényének végén interjút kértem Pap János táborvezetőtől, aki „civilben” a Kőbányáért Egyesület elnöke. Arra voltam kíváncsi, hogyan szervezték meg a tábort, milyen programjaik vannak, lesznek.

 

   – Eredendően két hetet terveztünk, de olyan nagy volt az érdeklődés, hogy júliusban a kettőből négy hét lett. Az első változatban egy táborra 40 gyerekkel számoltunk, de annyi jelentkezés volt, hogy most, az első héten már 66-an vagyunk, és már most jelezték a következő hét részvételi szándékát, ami várhatóan 50 fő fölött lesz. Az előzetes foglalások alapján a harmadik hétre 30 fővel kalkuláltam. Összességében a négy hétre mintegy 200 fővel számolok – ismertette a létszámadatokat János. (Itt jegyzem meg, hogy a napokban találkoztam vele, s örömmel újságolta, hogy a négy tábor összlétszáma 195 fő volt. – a szerk.)

   – Úgy láttam, nagyon széles az életkori megoszlás. Jól sejtem, hogy óvodások is vannak?

   HM sport 4– Igen, néhány óvodás az iskolás gyerekekhez csatlakozott, többnyire ők a kistesók voltak.

 

   Az is kiderült, mert feltűnő volt, hogy az adott csapatok vezetői nyolcadikosok, és középiskolások, és mint azt János örömmel újságolta, nagyon jól végzik a dolgukat. „Akkor nehezebb egy kicsit, amikor hétfőn bejönnek az újak, s gyorsan kell elvégezni a csoportbeosztásokat. A nyolc ifi mellé arányosan osztottuk el a korosztályokat.” – magyarázta Pap János (képünk)

 

   – Mit kell tudni a programokról?

   – Van, akit már reggel hétkor behoznak, igazodva a szülők munkarendjéhez, a tábor délután 5-ig tart. Hétfőn tábori olimpiával indítunk, játékos sorversenyeket szervezünk, a nap további részében tájékozódási futás és íjászat is volt. Keddre strandot terveztünk, de az eső miatt uszoda lett belőle, szerdán délelőtt pótoltuk az uszit, a délután a Kőbányai Sportszövetség honvédelmi sportversenyeit élvezték a gyerekek. Csütörtökre egész napos kirándulást terveztünk, de az eső miatt ezt péntekre tettük. A következő hét gyakorlatilag ugyanezt a programot tartalmazza.

  

HM sport 1

  Önkéntesek a karatés táborban - fehér pólóban Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnöke

 

   A nyári táborok honvédelmi sportprogramjai megvalósításában a Fortuna SE önkéntesei segítettek az állomások felállításában, az eszközök kirakásában, az elért eredmények rögzítésében, legyen az csapat vagy egyéni teljesítmény, ők voltak a versenybírók is egyben, és ahol az szükséges volt, a feladatok bemutatását is ők végezték. Köszönet a lelkiismeretes, gondos munkájukért.

 

gift 250

 A másik fontos megjegyzés, hogy a Fortuna SE nyugdíjasai, és nem csak az önkéntesek, sok-sok érdekes és értékes ajéndékot gyűjtöttek össze, s ezeket a sportprogram végén megkapták a gyerekek. 

 

   Úgy gondoltam, hogy ezt a gesztust is meg kell örökíteni. 

 

   A karatés tábor képeit ITT , a két KSSK tábor galériája ITT és ITT , a Fekete István iskolai tábor képei pedig ITT tekinthetők meg.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY