AD-blacklist1

2022
nov.
20

Történelmet írtak a futballtörténeti vetélkedő résztvevői

Írta: Oszvald György

Focikviz 132 leadFülöp Mártonra, a 2015. novemberében elhunyt 24-szeres válogatott kapusra emlékeztek a Fülöp Márton Alapítvány szervezésben megrendezett labdarúgás-történeti vetélkedőn a kőbányai Kőrösi Kulturális Központban november 15-én. Az élőben lezajlott döntőt két internetes forduló előzte meg.

 

 

   Szó szerint kell értelmezni, hogy történelmet írtak mindazok, akik szervezték és megvalósították az első, kimondottan labdarúgó-történeti vetélkedőt, akik meghívott sztárvendégként voltak jelen, és történeteikkel talán eddig el sem hangzott sztorikat elevenítettek fel Gundel Takács Gábor kérdéseire válaszolva, no és nem utolsó sorban: azok a középiskolás diákok, akik több hónapon át olvasták a szakkönyveket, és élesítették tudásukat, kiemelten a kiírásban szereplő 1930-as, 1950-es és az 1980-as évek eseményeit. És szólnom kell – természetesen – a legjobbakról, a döntőbe jutott 10 kétfős csapatról! Száz benevezett páros küzdött azért az első két fordulóban, hogy a döntőbe jussanak.

   A tízes mezőny: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium „Luft” csapata; Kiskunhalasi Református Kollégium „Real Barcelona” csapata; Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium „Szabolcsi Vörös Kékek” csapata; Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium „Szilády” csapata; Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium „Szomáliai Csődörök” csapata; Premontrei Iskolaközpont, Gödöllő „Aranycsapat” csapata; Lorántffy Zsuzsanna Református Iskola, Tapolca „Beerseewalk” csapata; Premontrei Iskolaközpont, Gödöllő „Marco Rossi tanítványai” csapata, Batsányi János Gimnázium és Kollégium, Tapolca „Hajrá Tapolca” csapata; Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium „Nyerő páros” csapata.

 

A győztesek

 

   És, ha már itt tartok, hadd nevezzem meg a győzteseket! A Fülöp Márton labdarúgás-törtréneti vetélkedő első helyezettje a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium „Szomáliai Csődörök” csapata, Újvári Bence 10.A és Juhász Barnabás 11.B osztályos tanulók duója. Kérdeztem a srácokat, mire fel a fura csapatnév, de egymásra nézve csak annyit mondtak, „mert olyan jól hangzik”.

 

Focikviz 697 1st

  balról: Menyhárt Sándor, Juhász Barnabás, Újvári Bence, Fülöp Ferenc

 

   Az iskola az arany mellé egy bronzérmet is „begyűjtött”: Ruppert Dominik 9.N-es és Szőcs Patrik 10.N-es tanulók révén. A két csapat felkészítője dr. Szenyéri Zoltán intézményvezető volt. A helyi internetes portál (infodombovar.hu) egyenesen felsőfokon minősíti a diákok teljesítményét: „Fantasztikus dombóvári gimnáziumi sikerek az országos labdarúgás-történeti vetélkedőn” – így a tudósítás kiemelt címe.

   A vetélkedő 2. helyén a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium „Szabolcsi Vörös Kékek” párosa, Megyesi Márk és Rákos Bálint végzett. Felkészítő tanáruk: Pazonyi György volt. Azt írják a részvételről szóló posztban, hogy „Ezek a fiúk nem magoltak, hanem egyenesen megszerezték a tudást, sőt a tudás kútjából ittak. – és milyen igazuk van!

   Annyit még, hogy minden csapat kapott egy-egy ajándékcsomagot, benne az MLSZ jóvoltából egy-egy belépőt a november 20-i Magyarország-Görögország mérkőzésre, a Fülöp Márton Alapítvány erre az alkalomra készített medálját, a dobogósok a Fülöp Márton Alapítvány ajándékait kapták Fülöp Ferenctől, különdíjként pedig Salkovics Gábor révén az MTK felnőtt csapata dedikálta focilabdát tudhatták magukénak, és ráadásként a 4. és 5. helyezett csapat, egyfajta különdíjként, szintén megkapta a focilabdát.

   Focikviz 826  A vetélkedő egyik szponzora, az Esterházy Magyarország Alapítvány nevében Czigány Balázs  igazgatóhelyettes (bal oldalon) az első három helyezett csapatot különdíjban részesítette. A díj egy Ausztriába, a fraknói várba szóló tárlatvezetéssel történő meghívó volt.

 

   Meglepetés volt, hogy egy különdíjat Dénes Tamásnak is megítéltek a szervezők: a könyve volt az egyik alap a kérdések összeállításához. Fülöp Ferenc Menyhárt Sándornak is átadott egy emlékplakettet, melyet a vetélkedőre fordított emberfeletti munkával érdemelt ki.

   A rendezvényt támogatta: Fülöp Márton Alapítvány, az Magyar Labdarúgó Szövetség, a Kőbányai Önkormányzat, A Kőrösi Kulturális Központ, a kőbányai Harmat és a Szent László általános iskolák.

 

A zsűri

  

Focikviz 396 balról: Salkovics Gábor, a KISE elnöke; Kovács Kálmán tanár, válogatott labdarúgó; Dénes Tamás, futballtörténész, sportújságíró; Radványi Gábor sportért felelős alpolgármester, Kőbánya; Valkony Mária, intézményvezető, Kőbányai Harmat Általános Iskola

 

   Hát igen! A zsűri különösen fontos szerepet töltött be a vetélkedőn. Bár a moderátor szerepében Tóth Tünde, a Harmat iskola tanára hibátlanul vezette a rendezvényt, mégis előfordult olyan eset, amikor – egy meglehetősen nehéz, hibás válasz esetén pontlevonással járó kérdésnél – a zsűrinek be kellett avatkoznia. Történt, hogy az egyik feladvány vagylagos fogalmazással kérdezte a neveket (ki vagy kik rúgtak gólt?), ám az elsőnek válaszoló csapat, majd a helyesbítésre jogosult második páros is csak egy nevet talált el. A versenyszabály szerint mindkét esetben pontlevonás járt. Nos, a zsűri, hivatkozva a kérdés kétértelműségére úgy döntött, hogy ne legyen pontlevonás, hiszen egy labdarúgót helyesen nevezett meg mindkét csapat. (Fair play döntés volt.)

 

A sztárvendégek

 

   Détári Lajos: 61-szeres válogatott középpályás, hétszeres világválogatott, egyszeres Európa-válogatott. 14 évet játszott a Honvédban, majd az Eintracht Frankfurthoz igazolt. Játszott továbbá a görög, az olasz, az osztrák és a svájci bajnokságban is. Rövid időt töltött el a Ferencvárosban. 1985-ben az Év labdarúgója, háromszoros magyar bajnok, szuperkupa győztes, német és görög kupagyőztes.

   Garaba Imre: 82-szeres válogatott védő, pályafutását a Váci Izzóban kezdte. Tichy Lajos, a Honvéd edzője fedezte fel, s hívta csapatába. A Honvéddal négyszeres magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes. 1987 és 1992 között külföldön játszott. Két idényt a francia bajnokságban, hármat Belgiumban szerepelt. Ezután visszatért Magyarországra és a BVSC-nél játékos edzőként fejezte be az aktív sportot. 1982-ben az Év labdarúgója. A magyar első osztályban 1978 és 1993 között 243 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 14 gólt szerzett.

   Gellei Imre: 2001-2003 között 23 mérkőzésen volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Pályafutása Keszthelyről indult, sok klubban – pl.: ZTE, Rába ETO, Siófok, Vasas, MTK, Ferencváros, stb. – megfordult edzőként. 1997–98-as szezonban a Vasassal 3. helyen végzett a magyar bajnokságban.

   Kovács Kálmán: 56-szoros magyar válogatott csatár. Kilenc évesen kezdett el focizni a Honvédban, 5-szörös magyar bajnok, 2-szeres magyar kupagyőztes, tagja volt az 1984-es ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes csapatnak, felnőttként pedig az 1986-os mexikói világbajnokságon szerepelt csapatban szerepelt. Ciprusi bajnok, kupagyőztes, a francia bajnokságban 3. az AJ Auxerre csapatával.

   Nagy László: Olimpiai bajnok (1968. Mexikóváros) labdarúgó. 1962-ben kezdett el futballozni Fonyódon, majd 1965-ben igazolt az Újpesti Dózsához igazolt, ahol pályafutásának legnagyobb sikereit élte át. Összesen 9 bajnoki címet nyert, ezekből hatot sorozatban. 5-szörös MNK-győztes, 25-szörös válogatott. 1983-ban távozott az Újpesttől, majd egy évig Svájcban, a Locarno csapatában játszott, és itt fejezte be aktív pályafutását.

   Nyilasi Tibor: 70-szeres magyar válogatott, középpályás támadó játékos. A Ferencvárosi TC és az FK Austria Wien játékosa volt. Az FTC örökös bajnoka. Kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok, kétszeres MNK-és szuperkupa győztes. Magyarországon 1981-ben az év labdarúgója, magyar gólkirály és ezüstcipő‑nyertes (1981.), valamint 1984-ben osztrák gólkirály is lett. Két világbajnokságon vett részt, 1978-ban (Argentína), 1982-ben (Spanyolország). 1981-ben Európa‑válogatott volt Csehszlovákia ellen. Edzőként a Ferencvárossal magyar bajnok.

   Pölöskei Gábor: 15-szörös magyar válogatott labdarúgó. A Rába ETO, a Ferencváros, és az MTK csatára. Tagja volt 1982-es spanyolországi világbajnokságon részt vevő csapatnak. Pályafutását 1970-ben Kapuváron kezdte, majd 1978-ban mutatkozott be élvonalbeli mérkőzésen a Rába ETO-val, és 1979-ben az MNK-győztes csapat tagja volt. 1981-ben a bajnok Ferencváros szerződtette. 1978-ban mutatkozott be élvonalbeli mérkőzésen. 1979-ben az MNK-győztes csapat tagja volt. 1991 és 1993 között a Svájcban légióskodott.

   Wukovics László: 1992 és 1995 között három alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Egyszeres olimpiai válogatott (1991), kétszeres ifjúsági válogatott (1988), kétszeres utánpótlás válogatott (1989). A Fradiban 10 évet játszott 1978-1988 között. Kétszeres bajnoki ezüstérmes a zöld-fehérekkel, s háromszoros Magyar Kupa győztes, kétszeres szuperkupa győztes. Pályafutása során több klubban is megfordult, mások mellett az Újpestben, a Dunaferrben, a III. kerületi TVE-ben, 2000-benb Albániában focizott a KF Tirané csapatában.

   Fülöp Ferenc: magyar labdarúgó, csatár, az MTK klubigazgatója 10 éven át, játékosügynök, 1993 és 1995 között a magyar válogatott technikai vezetője volt, Fülöp Márton válogatott labdarúgó kapus édesapja. Az 1978-as argentínai vb-n válogatott tagja volt. A magyar első osztályba az MTK játékosaként került be. Csapatával magyar bajnoki bronzérmet nyert. 1986-ban a belga Olympic Charleroi játékosa lett, itt 3 idény át szerepelt.

   Focikviz 345

  balról: Gundel Takács Gábor, Fülöp Ferenc, Wukovics László, Pölöskei Gábor, Nyilasi Tibor, D. Kovács Róbert Antal, Radványi Gábor, Nagy László, Gellei Imre, Garaba Imre, Kovács Kálmán, Détári Lajos

 

   Nyilasi volt az egyetlen a vendégek között, aki – rendhagyó módon – szót kért, és kérdést tett fel a versenyzőknek. Azt mondta, hogy bár nem tagja a zsűrinek, de „szívesen adna egy pontot annak a csapatnak, aki meg tudja mondani, hogy ki volt az első gólkirály Magyarországon?” – még jó, hogy ez a kérdés nem szerepelt a kínálatban, mert sem a versenyzők, sem a közönség nem tudta a választ. Nyilasi gálánsan lemondott arról, hogy ő kapja ez egy pontot és elárulta a megfejtést: 1901-ben 6 mérkőzésen 17 gólt lőtt Manno Miltiadesz, a Budapesti TC játékosa. Adalékként említette meg, hogy az FTC címerében szereplő sast is ő tervezte.

 

A vetélkedő

 

   Miután a Szent László Általános Iskola fiúkórusa elénekelt egy magyar-osztrák mérkőzés emlékére írt dalt, Szilaveczky Árpád egykori iskolaigazgató különleges szerzeményét, a Nemzetközi Football Match című futbalindulót (betanította és zongorán kísérte, vezényelte Bánki Gábor, az iskola tanára) Menyhárt Sándor, az I. Fülöp Márton labdarúgó-történeti vetélkedő ötletgazdája köszöntötte a támogatók megjelent képviselőit: D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármesterét; a Fülöp Márton Alapítvány alapítóit, Fülöpné Benjamin Gabriella, Fülöp Ferenc; Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alelnökét; Sipos Jenő, MLSZ szóvivőjét, Gellei Imre, korábbi szövetségi kapitányt; Dénes Tamás, sportújságírót, a zsűri elnökét, Lengyel-Fehér Gyöngyi, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ mb. igazgatóját, Radványi Gábor alpolgármestert, dr. Pap Sándor, a Kőbányai Önkormányzat tanácsnokát, dr. Mátrai Gábor, a Kőbányai Önkormányzat Kulturális bizottsága elnökét, Czigány Balázs, az Esterházy Magyarország Alapítvány igazgatóhelyettesét, Salkovics Gábor, a KISE elnökét. 

  

Focikviz 368

  A Szent László Általános Iskola fiú kórusa

 

   A vetélkedés kezdetét megelőzően D. Kovács Róbert Antal, Berzi Sándor és Fülöp Ferenc mondtak köszöntőt és köszönetet a szervezőknek. Elismerésüket fejezték ki egyrészt az ötletgazda Menyhárt Sándornak, másfelől a vetélkedő megvalósítóinak. Méltatták a vetélkedő magas színvonalát, hasznosságát.

 

   Focikviz 449Ezek után Tóth Tünde, a Harmat iskola tanára (képünk) vette át a szót. Ismertette a verseny forgatókönyvét.

   Az első forduló 10 kérdést tartalmazott, minden helyes válsz 10 pontot ért. A válaszadás egy applikáció segítségével zajlott le, melyet minden csapat egy tableten tudott követni. A kérdés a kijelzőn jelent meg, négy válaszlehetőség közül kellett a helyes megoldást jelezni. A válaszra adott 15 másodpercet a kijelző mutatta, itt pontlevonás nem volt.

   A második fordulóban a „Mindent vagy semmit” televíziós vetélkedőhöz hasonlóan egy nyomógomb segítségével kapcsolódhattak be a csapatok a játékba. Aki a leggyorsabb volt, az adhatott választ. A helyes válaszért, a nehézségtől függően 10 – 15 – 20 – 25 vagy 30 pont járt, ha nem volt jó a válasz, ugyanannyi ment mínuszba. Több esetben is előfordult, hogy a kérdés első néhány szója után (ez kb. 2-3 másodperc volt) már valaki nyomta is a csengőt: volt, hogy magas pontszámot zsebelt be a csapat, de az is előfordult, hogy a gyors válasz helytelen volt. Bukta. Ez a kockázat ára. A verseny addig tartott, míg az összes témakör összes pontja el nem fogyott. A témakörök voltak: Olimpia, Világbajnokságok, Aranycsapat, Vidék, Népstadion-Wembley, Védők, Góllövők.

   Az is megesett, hogy az első sorban ülő sztárvendégeket csendre kellett inteni, hiszen olyan kérdések is szerepeltek, melyeknek érintettjei voltak egyesek.

 

   A vetélkedőt Fülöp Ferenc zárta be, köszönetet mondott minden résztvevőnek és a szervezőknek, nem utolsó sorban a támogatóknak. Kifejezte reményét, hogy a vetélkedőnek folytatása lesz.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT  

Fotó: 10kerkult.hu/OGY