AD-blacklist1

2024
jún.
06

Olvasni jó, olvasni menő, ráadásul hasznos is

Írta: Oszvald György

FSZEK dijatadas 079 lead

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára díjátadót rendezett az Olvasni jó, olvasni menő címmel meghirdetett beiratkozási és kölcsönzési akció alkalmából május 30-án. A Szabó Ervin könyvtár tíz kerületében működő tagkönyvtárai, összesen 23 könyvtár vett részt a programban.

 

 

 

Olvasni jó, olvasni menő címmel könyvtári beiratkozási és kölcsönzési akció indult a főváros tizenegy kerületében. A program a Fővárosi Önkormányzat, az Öthét Egyesület, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), valamint az I., VI., IX., X., XI., XII., XIV., XV., XVIII., XIX. és XX. kerület önkormányzatainak együttműködésében valósul meg. Az akció április 2-től május 15-ig tartott. Az akcióban részt vehet minden, budapesti óvodába vagy iskolába járó, 3-14 éves korú gyermek. Az ajándékokat a 20 fő új tagságot létesítő (beiratkozó -a szerk.), továbbá 5 fő, legalább 2 könyvet kikölcsönző gyerek között sorsolták ki. Az akció fővédnöke dr. Bősz Anett, Budapest főváros főpolgármester-helyettese volt, a védnöki szerepkört Kovácsné Koreny Ágnes, a FSZEK főigazgatója és Makai Ferenc, az Öthét Egyesület elnöke töltötték be.

 

   Az akció célja volt, hogy a meghirdetett időszakban minél több, 3-14 év közötti gyerek iratkozzon be a FSZEK kerületi könyvtáraiba és kölcsönözzenek onnan, fedezzék fel a könyvtárakat, a könyvtárba járás és az olvasás élményét.

   

FSZEK dijatadas 055 650

 

   Délután három órára szép számban jelentek meg a kisorsolt gyerekek a szülőkkel, és óvónői kísérettel is. A díjátadót Wallner Andor, a könyvtár vezetője nyitotta meg, röviden ismertette az akció célját, és bemutatta a közreműködőket: Haszonné Kiss Katalin, a FSZEK szakmai igazgatója, aki dr. Bősz Anett megbízásából adott át ajándékokat, Sóron Ildikó, a FSZEK szakmai igazgatóját, majd felkérte Weeber Tibor alpolgármestert a kiállítás megnyitására és az ajándékok átadására.

 

   FSZEK dijatadas 060Weeber Tibor (képünk) szokatlan, de kedves felütéssel indított. Talán kevesen tudják, hogy eredeti, civil foglalkozása tanár és könyvtáros, és hogy 30 évig dolgozott a Széchenyi Könyvtár kézirattárában.

 

   „Örömmel jöttem a könyvtárba, s különös örömmel tölt el, hogy ti, gyerekek, kézbe veszitek a könyveket. Nagyon fontos ugyanis, hogy a gyerekeinket rászoktassuk az olvasására, hiszen a könyv egészen más élményt ad, mint a televízió vagy a telefonon nézett videók. Hiszen a könyvnek van egy teste, egy története, egy illata. A könyv önmagában is esztétikai élményt jelent. Természetesen, nem állítom, hogy más eszközöket is használjanak az ifjak, de az is fontos, hogy a könyv életünk végéig elkísér.” – mondta.

   Majd elmesélt egy családi történetet. Az édesapja 94 éves, alacsony a vérnyomása, kicsit megromlott már a hallása. Az orvosa azt mondta, hogy olvasson, méghozzá hangosan, mert ezzel az agyát tornáztatja, és tartja frissen, de a hallását is javítja. Mellesleg édesapja a feleségének olvas fel. Ebből kiindulva azt javasolta, hogy olvassanak fel az anyukájuknak, apukájuknak, de akár a nagyszülőknek is, mert biztos benne, hogy örülni fognak nekik.

 

   FSZEK dijatadas 063Eztán Haszonné Kiss Katalin (képünk) kapott szót. Mint mondta, igyekszik rövidre fogni a beszédét, de azt szeretné hangsúlyozni, hogy „a Szabó Ervin könyvtár kiemelt feladata az olvasás népszerűsítése, ezen belül is a legkisebbek olvasásra nevelése.” Tájékoztatta a közönséget, hogy ezt az akciót harmadjára hirdették meg, az idei akcióban a kerületi könyvtárakba több, mint 1500 gyerek iratkozott be, és rendszeresen kölcsönöznek, olvasnak. „Azt is tudni kell, hogy a könyvtár sokféle más programot is biztosít az olvasás mellett: papírszínház, diavetítés, kézműves vagy robotikai foglalkozás.”

   Összefoglalóként elmondta a gyerekeknek, hogy „a könyvtár ma már nem csak a könyvek tára, de egy olyan közösségi hely is, ahol játszani, barátkozni lehet.”

 

   A felnőtteknek pedig jelezte, hogy az óvodák és iskolák nagyszerű együttműködésben dolgoznak a könyvtárakkal, sok-sok rendezvényt visznek be a könyvtárba, így a velük való közös munka eredménye, hogy a gyerekek olvasni szerető felnőttekké válnak.

 

 

   Az olvasás – alkalmazkodva a környezethez – most nem csendes tevékenység volt: Sóron Ildikó (képünk) a könyvtárba betévedő oroszlán történetét olvasta fel nagy szeretettel.

 

FSZEK dijatadas 093

 

   A mese után a díjátadás következett.

 

   Való igaz, hogy kevés szó esett a könyvtárban kiállított bábok történetéről. Ez pompás kísérő eseménye volt a díjátadónak, ráadásul a kiállító az egyik díjazott óvoda, a Kőbányai Csodapók Óvoda Gyermekek Háza Tagóvodája pedagógusa, Németh Marcella Jolán volt. Az ünnepség végén egy rövid interjúban kérdeztem, hogyan kerül a báb az asztalra? És természetesen, a falra is.

   FSZEK dijatadas 209

  A díjat átveszi Németh Marcella (jobbra)

 

   Német Marcella 25 éve dolgozik óvodapedagógusként. Nem bábkészítő, nem is bábművész. Története és tevékenysége szerves része, hogy egy-egy meséhez saját kézzel és tervezéssel alkotta meg a kiállított bábokat. Az óvodában nem szervez bábszakkört, annál inkább fontosnak tartja, hogy a gyerekek éljék bele magukat a mesébe, és ha kell, ha szeretnék, játsszák is el az adott mesét.

   „A bábokat az óvodás gyerekek is könnyen tudják használni, mert a bábok többsége felülről mozgatható. Arra törekedtem, hogy a 3-6 éves gyerekek a bábok használatával szeressék meg a meséket, ez által az irodalmat.”

   Kíváncsi voltam, hogy milyen hatással van a gyerekekre a bábozás, milyen eredményt érnek el? A válasz nagyon precíz volt. „Fejleszti és tudatosítja kommunikációt, segíti a szem-kéz koordinációját, fejleszti a képzeletet és a beszédkészséget, feloldja a gyerek izgalmát, könnyebben szabadul meg a gyerek az indulatoktól.”

   Ennél velősebb magyarázatot nehezen tudnék elképzelni.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkutl.hu/OGY


A nyertesek neve

 

Azok a gyermekek, akik az akció ideje alatt már tagjai voltak valamelyik kerületi könyvtárnak, azoknak Dr. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes asszony által biztosított könyv ajándékot, belépőt és emléklapot kaptak:

 

Farkas Ákos

Bálint Nóra

Bolla Lili Anna

Incze Krisztina

Sikó Katalin

 

Azok a gyermekek, akik az akció ideje alatt iratkoztak be, vagy hosszabbították meg tagságukat valamelyik kerületi könyvtárban, azoknak a Kőbányai Önkormányzat által biztosított könyvvásárlási utalványt és emléklapot kaptak: 

 

Bálint Ferenc

Beke Luca Viktória

Bucsai Levente

Dajka Benedek Sándor

Farkas Evelin Viktória

Földesi István

Gáspár Barnabás

Géresi Kamilla

Karacs Norina

Kocsis Péter

Kovács Fruzsina

Matula Hanka

Nádor Vince Máté

Süli Dóra

Szabó Luca

Szepesi Kornél

Szinay Laura Noémi

Szőke Hanna Noémi

Tar Jázmin

Varga Vince

 

A kampány sikeréhez nagyban hozzájárultak azok a pedagógusok, akik rendszeresen elhozzák tagkönyvtárainkba a gyerekeket, akik a könyv, az olvasás fontosságát hangsúlyozzák. A díjazott pedagógusok számára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által biztosított könyvcsomagot és emléklapot kaptak:

 

Kissné Czellér Éva - Kőbányai Harmat Általános Iskolából

Németh Marcella Jolán - Kőbányai Csodapók Óvoda Gyermekek Háza Tagóvodájából

 

Az az óvoda, ahonnan a legtöbb gyermek iratkozott be és/vagy kölcsönzött. Az intézmény a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által biztosított könyvcsomagot és emléklapot kapott:

 

Kőbányai Mászóka Óvoda