AD-blacklist1

2012
dec.
02

Édes pillanatok a Csokifesztiválon

Írta: Oszvald György

csokifeszt-leadLátványos, érdekes programokkal folytatódott az Európai karácsony Adventi Csokoládé Fesztivál második napja. December első napján, szombaton délelőtt fél tízkor felvonulásra gyülekeztek a résztvevő nemzetek képviselői a Kőrösi kultúrközpont aulájában.

 

 

   Az Európai Karácsony olyan nemzetközi diáktalálkozó, amit több mint 20 éve mindig más országban tartanak meg. 2012-ben, 21. alkalommal a magyarországi Giorgio Perlasca Vendéglátóipari csokifeszt 023Szakközépiskola és Szakiskola kapta meg a szervezés lehetőségét. A rendezvény fő célja, hogy a különböző európai országokból érkező diákok és tanárok találkozzanak egymással, és együtt ünnepeljék a karácsonyi tradíciók gazdag változatosságát, amely megmutatkozik az ételekben, a népviseletekben, a karácsonyi mondákban és a zenében. A rendezvény lehetőséget biztosít diákok és tanárok számára, hogy hálózatokat építsenek ki egymás között, melyek a jövőben lehetővé teszik a csereprogramokat, és más európai programokban való közös részvétel megtervezését.

   A rendezvényt Csomós Miklós főpolgármester-helyettes  nyitotta meg november 29-én. (fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu)

 

   Szerkesztőségünk a nyitónap forgataga után, szombaton látogatott el a nemzetközi diáktalálkozóra. A nap egy színes, látványos felvonulással kezdődött. A tizennégy ország (Ausztria, Bulgária, Horvátország,

 

csokifeszt 183

 

Cseh Köztársaság, Franciaország, Magyarország, Írország, Lettország, Luxemburg, Szlovénia, Svédország, Portugália) a nemzeti lobogókkal, dalolva, muzsikaszóval, itt-ott karácsonyi aprósüteményeket osztogatva sétáltak Budapest legszebb „főutcáján”. Kinek-kinek vérmérséklete kapcsán volt hűvös vagy éppenséggel hideg az egyébként szélmentes és napos délelőtt. E szerint egyesek a nemzeti viseletre öltött dzsekiben, kabátban, mások ingujjban vonultak végig a Kőrösi Csoma sétányon, majd álltak meg néhány percre a csokifeszt 044polgármesteri hivatal előtt, ahol Kovács Róbert polgármester köszöntötte a résztvevőket a főváros „legszínesebb” kerületében. Szólt arról, hogy az egykori mészkőbányák kövei még Bécs épületeiben is megtalálhatók. A kerület sokszínűségét most sok-sok árnyalattal gazdagítja ez a diáktalálkozó mind szellemiségével, mind karácsonyi hagyományaival, ünnepi gasztronómiájával. Mindezek gazdagítani fogják Kőbánya egyébként is nagyon sokoldalú hagyományait.

 

   A felvonulás tovább folytatódott, a Szent László templom lépcsőjén közös fotó készült, majd mindenki visszatért a Kőrösi aulájában és folyosóin felállított pavilonokba. A 10kerkult.hu látogatása idején kezdődött a Gombóc Artúr játszóháza című gyerekprogram, ahol a gyerekek – némi szülői segítséggel – maguk készíthettek csokoládét és tervezhettek csokipapírt. Akik pedig nem nézték meg a felvonulást, a pavilonok változatos karácsonyi díszítésében gyönyörködhettek, végigkóstolhatták az egyes nemzetek édes finomságait, no meg az egyéb karácsonyi finomságait, de ha úgy döntöttek, vásárolhattak a földszinti nagyteremben berendezett adventi vásáron is. csokifeszt 017A hasonló programok – nyalóka készítés, csokis golyó és szaloncukor készítés – a délutáni órákban folytatódtak, majd az esti sztárprodukció Horgas Eszter fuvolaművész Carmen show című produkciójával ért véget. 

 

 

Írásunkhoz képgaléria tartozik – ITT 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY