AD-blacklist1

2024
jún.
19

Lírai hangulat – kőbányai képzőművészek kiállítása

Írta: Oszvald György

GER KKIE kiallitas 361leadEltérve a Kőbányai Német Önkormányzat eddigi kiállításszervezési gyakorlatától, nem csak a német érintettségű képzőművészek műveiben gyönyörködhettek az érdeklődők. A Szent László Plébánia alkalmi közösségi termében a német önkormányzat meghívására a Kőbányai Képző és Iparművészek összes művészének képei, fotói töltötték be a falakat.

 

 

Május 12-én délután rendkívüli érdeklődés mellett nyílt meg a Kőbányai Képző és Iparművészek kiállítása, természetesen, köztük a német felmenőkkel bíró képzőművészek részvételével.

 

   GER KKIE kiallitas 051A kiállítás mente követte a hagyományt: Jógáné Szabados Henrietta nemzetiségi referens először német nyelven köszöntötte a résztvevőket, a művészeket, s mutatta be a német önkormányzatot, majd magyarul is elhangzott a bevezető. Kiemelte, hogy az évente kétszer, tavasszal és ősszel megrendezett kiállítások mellett az önkormányzat képviselői rendszeresen részt vesznek a nemzetiségiek hagyományőrző rendezvényein, mint a Nemzetiségi Kulturális Nap és Gasztronómiai Bemutató vagy a Szent László Napok rendezvényein, a Szent László szobor koszorúzásán. Összegzésként megállapította, hogy a különféle rendezvények elősegítik a német közösség kulturális anatómiájának megerősítését, a kulturális örökségek ápolását, terjesztését.

 

   A bevezető után Repcsik Gyula plébánost kérte fel a kiállítás méltatására.

   Meglepetés volt, hogy a köszöntőjét nagyon rövidre fogta. Néhány szóban értékelte a művészet megjelenését a Plébánián, s egy képet választott ki, mely számra a „legkedvesebb volt, nem kisebbítve a többiek értékét.”

 

   Weeber Tibor alpolgármester – szintén eltérve a „hagyománytól” – a kiállítás bemutatására azt a lehetőséget választotta, hogy minden képről elmondta gondolatait, kiemelte a legjellemzőbb vonásokat. Szó se róla, addig könnyű dolga volt, míg a teremben a falakon függő alkotásokat elemezte. Nehezebb dolga volt az előtérben kiállított képekkel: itt ugyanis felkérte a közönséget, hogy tartsanak vele, s a másik helyszínen is részletes elemzést adott a művekről. Igaz, néhányan az éppen említett képtől arrébb léptek és vagy a már bemutatott képben gyönyörködtek, vagy éppenséggel elébe mentek egy másiknak. Igaz az is, hogy a nem túl nagy előtérben kicsit összezsúfolódtak a vendégek, ám ez semmit sem változtatott Weeber Tibor elemzésének színvonalán.

    

GER KKIE kiallitas 161

  Weeber Tibor (háttal) tárlatvezetése

 

   Nem az első est, hogy a Kroó György Zeneiskola művészei, növendékei adják a kiállítás zenei értékét. Most is ez történt, Gere Júlia művésztanár három kiváló csellista tanítványával adott elő duó, majd kvartett csellóra írt opusokat. A siker vitathatatlan volt.

 

 

   A németséget nemcsak kiállítók képviselték. Hogy a képzőművészet és zene mellett az irodalom is jelen legyen, Oláh Olíva, a József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola IV.C osztályos tanulója verseit hallgathatta a közönség.

 

 

   Oláh Olívia német nyelven mondott el két verset, és hogy magyarul is megszólaljon, ráadásként Dsida Jenő: A tavaszi rózsatőhöz című költeményét adta elő. Az elhangzott versek után Nyitrainé Molnár Gabriella, a Kőbányai Német Önkormányzat elnöke (balra lenti kép) köszöntötte a ciklust lezáró rendezvény résztvevőit, közreműködőit.

 

   GER KKIE kiallitas 334„Az önkormányzat életében ez az öt év különösen alakult. Voltak örömteli, élményekben gazdag események, de először fordult elő, hogy számunkra példamutató embertől kellett búcsúznunk. Inguszné dr. Barabár Rita elnök asszony halála mélyen megrendített mindnyájukat, és csak remélni tudom, hogy szellemiségének, iránymutatásának megfelelve tudtuk folytatni a képviselői munkát.” – mondta az elnök asszony, majd Weeber Tibor alpolgármesternek megköszönte, hogy az évek során – hivatali elfoglaltsága mellett – mindig tudott időt szakítani a közreműködésre, a német önkormányzat kiállításainak megnyitására.

 

   Külön köszönetét fejezte ki Repcsik Gyula plébánosnak, hogy folytatva a hagyományt, otthont biztosított a művészetnek. A köszönetek, lévén egy választási ciklus zárása, folytatódtak: Nagy Ildikó, volt képviselő és Barhta Lászlóné alelnök munkáját méltatta. Külön köszönte meg Jógáné Szabados Henrietta nemzetiségi referens fáradhatatlan és mindenre kiterjedő figyelmét, támogatását a képviselői munkájukban, a rendezvényeik megszervezését és lebonyolítását.

 

   A tudósítás hitelessége okán megjegyzem, hogy az elnök asszony az elmúlt évek újságírói és fotós munkámat is megköszönte.

 

     Az elnök asszony beszéde után Repcsik plébános arra kérte a közönséget, hogy álljanak fel, majd egy ima kíséretében megáldotta a kiállítást.

 

   A kiállítás a közreműködőknek átadott szerény ajándékokkal zárult; meglehetősen sokan egyénileg is megbeszéltek egyes képeket. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy a Szent László Plébánián megrendezett tárlat megkoronázta a német önkormányzat ötéves ciklusát.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

Fotó, videó: 10kerkul.hu/OGY