AD-blacklist1

2023
jan.
18

Tehetség, szorgalom, kitartás – és a lovak

Írta: Oszvald György

Lovak Angelina 031 lead2Bár a naptár pénteken 13-át mutatott, a babonával ellentétben egy igen sikeres bemutatkozást, élete első kiállítás megnyitóját tudhatja magáénak Avar Angelina, a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola 14 éves tanulója január 13-án.

  

 

   Nem tagadom, egy zárt facebook csoportban már korábban is találkoztam Angelina egy-két, számomra megdöbbentően precíz kidolgozású képével. A ceruzarajzok lovakat ábrázoltak, de igencsak alaposan meg kellett néznem, hogy feltűnjön, ezek nem fotók! Így, amikor hírét vettem, hogy kiállításra készül a fiatal tehetség, azonnal döntöttem, ezt semmiképpen nem hagyhatom ki!

   A kiállításnak a FSZEK Kőbányai Könyvtára adott helyet Kiss Attila, a könyvtár vezetője megértő támogatásával, s ez a tény Angelina elismerése, egyben biztatás is, hogy tovább fejlessze tudását, szélesítse a témaválasztását. Ugyanis néhány kivétellel – egy-két kutya, muflon – csak lovak vannak a képeken. Nem véletlen, s erről így szólt Kiss Judit, Angelina mentora.

 

   Lovak Angelina 111„Avar Angelina (a képen balra, mellette Kiss Judit) 14 éves, 8. osztályos diáklány, a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola végzős tanulója. Már az óvodában ügyesen rajzolt, felfigyeltek a képességére.

   Ikertestvérével terápiás lovaglásra jártak évekig, 6 éves koruk óta lovagolnak, innen származik a lovak szeretete és tisztelete. Díjlovaglást tanul, terepen tud lovagolni, ismeri a lovak ellátásának, gondozásának szabályait.

   Felszabadultságot érez, amikor megölelheti kedvenc lovát, a 14 éves Sissy-t, a kisbéri félvér lovat.

   Az általános iskola alsó tagozatában hanyagolta a rajzolást, majd 11 éves korában kapott egy rajzkészletet, ekkor kezdett el rendszeresen rajzolni.”

 

   Kiss Judit a közönség előtt arra kérte Angelinát, hogy minden energiáját „tegye bele” a rajzolásba, mert ez a kiállítás valaminek a kezdete. S tudvalévő, hogy a tehetség csak az egyik tényezője a sikernek, sem a szorgalom, sem a kitartás nem nélkülözhető.

 

   Lovak Angelina 041Angelina tehetségét osztályfőnöke és felkészítő tanára, Beneiné Kiss Katalin rajz szakos tanárnő fedezte fel.

 

   Amit most itt látnak, egy tehetséges kislány rajzai, ahogyan ő látja a világot. Ez a kiállítás Angelina munkájának csak egy része, a lovas tematika, mutatóba néhány más állat is szerepel. Kiemelte, hogy a képek felrakása nagy hozzáértésről tanúskodik (Egeres Ágnes és Kerekes Máté, a könyvtár munkatársai rendezték –a szerk.) hiszen megmutatja az alkotó fejlődését, Angelina útját az érett grafikához.

   „Nem titok, hogy ezen munkák többsége reprodukció, de bizonyítja a tehetséget, s egy ablakot nyit Angelinának, ami alkalmas más gondolatok megfogalmazására, saját maga kifejezésére, és remélem, hogy a rajz iránti elkötelezettsége, végtelen szorgalma más irányba is tovább viszi őt.” – zárta gondolatait Beneiné tanárnő.

 

   Hogy tovább cáfoljam a „péntek 13-a” babonáját, nem hagyhatom ki E. Szabó Margit textilművész néhány gondolatát. Angelina rajzaival még a múlt évben egy kiállításon találkozott, s nem győzött csodálkozni. A rajzokat neki és Gál Magdolna festőművésznek mutatta meg Kiss Judit, s arra volt kíváncsi, mit lehet ezekkel kezdeni? Ugye, a mai nappal bizonyosság, hogy mi mást, mint egy kiállítást kellett létrehozni! De az is igaz, hogy E. Szabó Margit első benyomása az volt, hogy ezt nem egy kislány, hanem egy érett művész készítette.

 

   „Az nagy dolog, hogy Angelinában óriási tehetség van! De az még nagyobb, hogy volt valaki, aki ezt felfedezze! Azt hiszem, ha nem kerül egy olyan tanár kezeibe, aki érzi ennek a súlyát, aki kezet nyújt neki és támogatja a próbálkozásait, talán elvész a leány, de legalább is ezerszer nehezebb lenne az útja.” – adta meg az alaphangot E. Szabó Margit, majd így folytatta: „Angelina munkái érettek, mind a színvilága, mind a grafikához való érzéke rendkívül fejlett. Nagyon jól bánik az eszközökkel. Ezek olyan adottságok, melyek, ha jó kezekbe kerülnek, még tovább lehet fejleszteni. Amit itt látok, azt bizonyítja, hogy jó kezek irányították a tehetségét.”

     Lovak Angelina 120

  balról: E. Szabó Margit, Avar Angelina, Kiss Judit

 

   Angelina édesapját arról kérdeztem, hogyan viszonyul a család Angelina tevékenységéhez? Válaszában elmondta, hogy a lehetőségeiket figyelembe véve teljes mértékben támogatják, nincs szabályozva, hogy mikor üljön le rajzolni, mikor tanuljon. „Ha úgy érzi, hogy itt van az ihlet, a szobában felkucorodik az ágyra törökülésben, az ölébe veszi a rajzlapos mappát és elkezd rajzolni. Amíg ez tart, semmi olyat nem csinálunk, kérünk, amivel kizökkentenénk a munkájából.” Ami pedig a rajzolás anyagi oldalát érinti, azt mondta, többször is előfordult, hogy a szükséges eszközöket erejükön felül is beszerezték, hogy kiváló munkát tudjon készíteni a lányuk.

 

   Angelina tovább tanulása az érdeklődésének megfelelően történik. A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban grafikus szakon szeretné középiskolai tanulmányait elkezdeni.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY