AD-blacklist1

2013
aug.
09

Kőbányán szól a blues 1.

Írta: Oszvald György

4hangar 516leadBeharangozónkban az ötlet megszületését, megvalósulását, filozófiáját taglaltuk Joós Tamással, a Kőrösi Kulturális Központ igazgatójával. A blues fesztiválon részt vevő zenekarok neve már ismert a plakátokról. szórólapokról, az internetes médiumokból. Szerkesztőségünk arra vállalkozott, hogy az előadókat – túl az interneten elérhető információkon – saját élmények felhasználásával mutassa be az olvasóknak.

 

 

Az augusztus 20-ai Kőbányán szól a blues koncertsorozat fellépői: PACE PALMERS (a Kőbányai Zenei Stúdió növendékeiből alakult zenekar), ANNA AND THE BARBIES, FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM, TÁTRAI TREND, HOBO ÉS BANDÁJA.

    Első ajánlónkban (mely nem követi a koncert időrendjét) az Anna and the Barbies együttesről szólunk.

 

   4hangar 342A Kösziben rendezett Hangár fantasztikus előadása után rávetettem magam a zenekar közösségi oldalára, honlapjára, végignéztem az egyik videó megosztóra feltöltött összes filmjüket, származzék az profi vagy amatőr kezéből. Egyszóval, rajongójuk lettem, az élmény lenyűgözött. (Becsszóra mondom, ha nem lennének pénzügyi korlátok, minden fellépésükre elkísérném őket, s fotóznám, fotóznám a bandát – annyi szín, ötlet, megdöbbentő improvizáció van bennük, főleg a „frontemberükben”, Pásztor Annában!) A mai napig bele-belenézek az oldalukba, meghallgatom az új számaikat.

 

   Történt, hogy néhány nappal a kőbányai fellépésük után „kora hajnali órán” keltem, hogy az egyik kereskedelmi tévé Tűsarok című műsorában egy Annával készült rövid interjút meghallgassak!

 

   No, de nézzük, mit ír a hivatalos biográfia az együttesről!

    2004: Az Anna & the Barbies zenekart 2004 őszén, Budapesten alapította a két testvér, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel. A megfelelő zenésztársak megtalálását követően rövid, 2-3 hónapos próbaidőszak után belevetették magukat a pesti klubélet sűrűjébe. Még ebben az évben, a Moulin Rouge-ban gyönyörű látvány és rengeteg sztárvendég kíséretében rendezett koncerjük után felfigyelt rájuk egy angol menedzser, akinek segítségével 2005 tavaszán megjelent az Anna & the Barbies első, Passionfruit c. angol nyelvű lemeze.

   2007-ig elég rögös volt az út a hazai lemezszerződésig, végül a CLS kiadóval kötöttek szerződést. Valami elindult, mert 2007 szeptemberére elkészült az első itthoni lemez Medallion címmel, melynek Tangó c. dalára még a nyár folyamán klipet is forgattak. A 2007 őszén frissen induló hazai MTV műsorára is vette, és majd’ három hónapig napi rendszerességgel játszotta a Tangót.

 

   Hadd emeljem ki a jelentősebb állomásokat a zenekar életéből!

   2008: a csapat második videoklipje  az Álmatlan c. számhoz. A nyár egyik legnagyobb eseménye volt a zenekar számára, hogy Lenny Kravitz előzenekaraként játszhatott a Papp László Budapest Sportarénában.

   2009: Arany Nyíl rockzenei díjkiosztó gála: az „Év Énekesnője” díjat Pásztor Anna vehette át a Wigwam rock-klubban.

   2010: A WAN2 rockzenei magazin címlapképnek választotta a Gyáva forradalmár albumborító képet.

   2011: Fonogram díjra jelölik a Gyáva forradalmár albumot: „Az év hazai modern pop-rock albuma” kategóriában!

   2012: Novemberben megjelenik a zenekar 4. nagylemeze ÁNEM! címmel.  A november végi lemezbemutató a Barba Negra klubban teltházas.

 

4hangar 1259„Pásztor Anna a törékeny vadállat” – írják róla egy interjú bevezetőjében. (velvet.hu/moana – 2010.)

    „Az Anna and the Barbies frontasszonya, Pásztor Anna élete során nagyon sok területen kipróbálta magát, de a névjegykártyáján csupán ennyi szerepelne a neve alatt:  boldog ember. Örül annak, hogy már nem kell megváltoztatnia magát ahhoz, tetsszen az embereknek, és bár néha igazi vadállat,  a védtelenség, törékenység állapota sem ismeretlen a számára. A táncosként, MC-ként, énekesnőként és színésznőként is ismert egykori Survivor-szereplő tinédzserként ugyan „gellert kapott“, de most már tisztábban látja a dolgokat, és missziója van. Hiába volt ugyan ő is egykor egy kereskedelmi csatorna műsorának résztvevője , de a mostani tehetségkutató műsoroktól féli a fiatalokat, mert szerinte szétcincálják a fiatal tehetségeket.”

 

   2013: Fonogram – Magyar zenei Díj – Az év hazai modern pop-rock albuma: ANNA AND THE BARBIES - Ánem! (CLS Music)

 

Márti dala, feat. Kiss Tibi az Ánem! lemezükről (hivatalos videó, rendezte: Mészáros Kati)

 

 

 Pásztor Anna – ének, Pásztor Sámuel – ének, gitár, Vághy Tamás – billentyű, Hernádi Dávid – basszusgitár, Bubnó Márk – dob

 

    Az eltelt idő, dübörgő rock-zenekarrá kovácsolta a bandát.  Basszusgitárosuk állítása szerint: a zenekar szinte bárhol bevethető, mint egy szőnyegbombázás, bedarálja az arra tévedőket. Az Anna and the Barbies koncerteken olyan energiák szabadulnak fel a színpadon, amelyek mellett az sem tud közömbös maradni, akinek a műfaj nem sajátja. Az MR2 Petőfi rádió slágerlistáját 2 teljes hónapig vezető Márti dala mellett, még jó-néhány rádiós slágerrel biztosítja be a koncertjárók szórakozását a zenekar:  Négykézláb, Gombóc, Don’t fit in, Álmatlan, Nyuszika, Ördögre kacsintva, Teszt, Néha… 

   A bandához füldugó, játszóruha, egy nagyadag nyitottság, és rock and roll ajánlott!

 

4hangar 625Engedelmükkel egy korábbi, cikkemből idézek egy rövid részt!

   Elsötétült a terem, a majdnem teljes sötétségben halk, pszichedelikus attitűddel bíró zenei felvezetés kezdődött. A fénypultról lassan tolták feljebb és feljebb a fényerősséget, ezzel párhuzamosan lett keményebb a zene. Eközben, szinte észrevétlen settenkedett a színpadra Anna, egy félig boszorkányra, félig szado-mazo dominára hajazó, egyébként fantasztikus jelmezben. Egy ponton aztán berobbant a zene, óriási ritmus és stílusváltás következett.  Fergeteges rock ’n roll számmal hangolták tovább a közönséget, akik abszolút vevők voltak a show-ra! Merthogy a vérnyomást 200-ra emelő parádés zene mellett pompás show műsort csinált Anna. Mozgása, dinamikája (néhol a hangja is), mimikája többször is a rocknagyit, Tina Turnert idézte. Ugyanakkor ezer arcát mutatta a kedves, anyásan mosolygó, máskor kacéran kacsintó, vagy éppen a szexuális szabadosság határait súroló mozdulatokkal, kiszólásokkal.

 

És a slusszpoén: a femina.hu internetes portál adta hírül augusztus elején, hogy Pásztor Anna 5. hónapos terhes, őszre várja első gyermekét!

 

fotó: 10kerkult.hu/archív

10kerkult.hu – a rendezvény média partnere