AD-blacklist1

2023
már.
20

IX. Országos Népzenei Verseny - „Járdányi Pál emlékére”

Írta: Oszvald György

Kroo folk leadBefejeződtek a IX. Országos Népzenei Verseny válogatói. Az utazó-versenybizottság döntése alapján az 52 pont és az 52 pont fölötti pontszámot elért versenyzők vehetnek részt március 24-26-a között lebonyolított döntőben. Ez összesen 106 produkciót jelent. A döntőt a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola (6600 Szentes, Kiss Bálint utca 11.) rendezi.

 

 

   A Budapesti Területi Válogató helyszíne a kőbányai Kroó György Ami zeneiskola volt. A maratoni hosszúságú versengés február 14-én zajlott le, s a versenykiírás szabályai szerint helyezéseket nem hirdettek, hiszen még egy területi válogtató, egyben a döntőbe kerülési ponthatár megállapítása várt az utazó zsűrire. Ugyanakkor a zsűri döntése alapján ismertették a produkciókra adott pontszámokat.

  

IMG 20230214 103603

   A kőbányai zsűri elnöke Vavrinecz András népi hegedűművész, egyetemi mesteroktató volt (a képen középen), tagjai nem kevésbé neves szakameberek: Széles András népzenész, citeraművész (a képen balra) és Nagy András népzenetanár, hangszerkészítő mester (a képen jobbra) voltak.

   A zsűri titkári feladatait Vicziánné Simándi Éva töltötte be.

 

   A 10kerkult a III. és IV. korcsoport hangszeres előadóinak produkcióit tudta megtekinteni. Érdekes módon egy szál hegedű szólalt meg a versenyen, az előadók túlnyomó többsége a citerát választotta, de megszólalt három tambura és három furulya is. Az I. és II. korcsoportban – a már említett hangszereken túl – a kobozzal és a tekerőlanttal is találkozott a zsűri.

   Érdemes megjegyezni, hogy több citerás a ritkábban előforduló nyomófás módszert is használta, sőt, a versenyprogramhoz hangszert is váltott – eleget téve egy versenyszabálynak, miszerint mindegyik kategóriában autentikus magyar vagy a magyarsággal együtt élő népek zenéjét kellett bemutatni autentikus hangszereken! Népzenei feldolgozásokat a zsűri nem fogadott el!

 

   A pontszámok kihirdetésére késő délután került sor. A résztvevő zeneiskolák oklevelet vehettek át, a versenyzők értékes ajándékokat kaptak. A válogató óta már ismert 52 pontos döntőbe kerülési határvonalat elég sokan „megugrották” – de az elérhető maximumot, a 60 pontot, csak egy versenyző érdemelte ki.

  

Kroo folk 068

  Madaras Dorottya a zsűrihez indul az olkelvél és a jutalom átvételére

 

   Madaras Dorottyával a kihirdetés után azonnal egy rövidke interjút készíttetünk. Dorottya a szólóének kategória IV. korcsoportjában szerepelt. Versenyprogramjában saját választásaként kalotaszegi dalokat énekelt, a zsűri pedig a somogyi dalcsokor előadását kérte.

 

   – Hogyan készültél a versenyre?

   – Goldea-Raksányi Boglárka tanít énekelni az Óbudai Népzenei Zeneiskolában, és fantasztikus munka van mögöttünk. Őszintén mondom, magam is meglepődtem a 60 ponton.

   – Mióta énekelsz?

   – Tizennégy évesen jelentkeztem a zeneiskolába, és akkor kezdetem népdalokkal foglalkozni. Ezt megelőzően sokféle stílusban énekeltem, kilencéves koromtól járok énektanárhoz, és amióta az eszemet tudom, imádok énekelni.

   – Csak magyar népdalokat énekelsz?

   – Nem, sokfélét énekelek a mai napig, de a magyar népdal a szívem csücske lesz mindig.

 

   A kőbányai válogatón 38 szólista produkció, 13 csoportos – 2 vagy ettől nagyobb létszámú ének- és zenei együttes – előadás hangzott el, mindezek 9 budapesti zeneiskolát képviseltek.

 

fotó: 10kekrult.hu/OGY