2013
feb.
15

Távozik a kultúráért felelős államtitkár

Írta: Szerk.

l-simonTávozik posztjáról a hónap végén L. Simon László kultúráért felelős államtitkár (balra), utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Emmi - eddigi parlamenti államtitkára lesz - jelentette be Balog Zoltán (középen) pénteken Lovasberényben.

 

    

   Az Emmi átalakításáról tartott tájékoztatón a tárcavezető elmondta: az együttműködés terén L. Simon László (képünkön) és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett az államtitkár leváltásához. A miniszter azonban hangsúlyozta: fidesz-sajttaj 025nagyra értékeli L. Simon László személyét és munkáját is, ezért arra kérte a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét, valamint a miniszterelnököt: támogassák, hogy a távozó államtitkár vissza tudjon térni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére.


    L. Simon László utóda március 1-jétől Halász János, az Emmi jelenlegi parlamenti államtitkára lesz, aki „már bizonyított”, az első Orbán-kormány idején például az akkori kulturális tárca államtitkáraként - jegyezte meg a miniszter    

    
    Halász János elmondta, hogy Magyarország megújulásakor nagyon fontos szerepe van a kulturális intézményrendszer megújulásának. A területen elindult munkát folytatni akarja, együttműködve Balog Zoltánnal, államtitkár kollégáival és más tárcákkal, valamint az intézményesült civil szervezetekkel.


     Halász János az MTI-nek arra a kérdésére, hogy támogatja-e a kulturális intézményvezetői pályázati rendszer L. Simon László által felvetett átalakítását, elmondta: még folyik a kérdés megvitatása a frakcióban és sokkal tágabb körben a kulturális élet szereplőivel is. Az államtitkár emlékeztetett: tavaly nyáron maga is az L. Simon Lászlóéhoz hasonló törvénymódosítást készült beterjeszteni.

 


MTI; fotó: MTI/Kovács Tamás és 10kerkult.hu (archív)