2013
feb.
13

Új Ptk.: törvényesített közpénzlenyúlás?

parlament17Párbeszéd Magyarországért Párt arra kéri az államfőt, hogy alkotmányossági normakontrollra utalja az Alkotmánybírósághoz az új polgári törvénykönyvet. Már csak azért is mert a jogszabály bőven lehetőséget ad arra, hogy eltitkolják a közpénzek felhasználását.

 


A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) és kérjen alkotmányossági normakontrollt a hétfőn elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) kapcsán.
Dorosz Dávid független képviselő azt mondta, a polgári törvénykönyv az ország egyik legfontosabb törvénye, hiszen az emberek naponta kerülnek olyan élethelyzetekbe, amelyeket a magánjogi kódex szabályoz. A Párbeszéd Magyarországért viszont aggályosnak tartja, ahogy a Fidesz-KDNP végigvitte a jogszabály parlamenti vitát, ugyanis törvénybe még az utolsó pillanatban is módosítások kerültek bele.


A politikus példaként említette, hogy az új Ptk. nem tartalmazza az üzleti titokra való hivatkozás tilalmát. Ezzel szerinte „egy akkora kiskaput teremtett a Fidesz, amin keresztül Simicska Lajos és Nyerges Zsolt oda-vissza tudja kihozni az állami pénzek milliárdjait”. A Blikk pedig arról írt, hogy az új Ptk. lehetővé teszi, hogy az állami cégek üzleti titokra hivatkozva elhajtsák azokat, akik a közpénzek felhasználása, például az állami vezetők fizetése ügyében érdeklődik. „Nem tudhatjuk meg, mire mennyit költenek az állami cégek, nem lesznek nyilvánosak az önkormányzati vezetők fizetései és prémiumai”- adta hírül a lap még kedden. A cégek üzleti titokra hivatkozva küldhetik el a kíváncsiskodókat, például az újságírókat. A jelenleg még hatályos régi Ptk. szerint az üzleti titok alóli kivételek között sorolják fel a közpénzzel kapcsolatos szerződéseket és információkat.


Dorosz további példaként megemlítette, hogy a KDNP pedig az utolsó pillanatban össze-vissza változtatta a családjogi szabályozásokat, így az élettársi kapcsolatot a szerződéses jogi szabályozások közé pakolták át, amit a Párbeszéd Magyarországért tagjai semmilyen módon nem tudnak elfogadni.
Véleménye szerint ezek a példák is azt mutatják, hogy a Ptk.-val olyan problémák vannak, amelyek több százezer embert és családot érintenek. Ezért a törvényt mindenképpen az Alkotmánybíróság elé kell utalni.

 


Máshova

A közpénzek felhasználásának nyilvánosságára vonatkozó, úgynevezett üvegzsebszabályok nem szűnnek meg, csak a polgári törvénykönyvből (Ptk.) átkerülnek az adatvédelmi törvénybe - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága az MTI-vel.


 


(MTI – 10kerkult.hu)