2013
feb.
09

Pártot alapítanak Bajnai és társai

együtt ertekelo mtiPárttá alakul az Együtt 2014 mozgalom, hogy lehetőséget adjon a politika korszakváltásához. A Milla elnöke szerint még egymillió új szavazatra lenne szükséges a mostani kormány lecseréléséhez. A kormányhű civilek meg ostrozták a mozgalmat.


Bajnai Gordon volt miniszterelnök az Együtt 2014 választói mozgalom rendezvényén úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány reményt kínált, de reménytelenséget hozott, százezrek hagyták el miatta az országot, és milliók nem tudnak boldogulni miatta. Nekik mind vissza kell adni a reményt – jelentette ki.
- Az MSZP-nek ma nincs elég szavazója a kormányváltáshoz, nincs elég hitele a korszakváltáshoz, és nincs elég szakértelme a kormányzáshoz – jelentette ki Bajnai Gordon. Szerinte az Együtt 2014 „az út a kormányváltáshoz és a magyar politika korszakváltásához".
- Ezért alakulunk párttá – közölte, hozzátéve, hogy március 15-éig alkalmassá teszik az Együtt 2014 szervezetét, hogy bevonjanak mindenkit, aki támogatni akarja őket.


Ugyanezen az eseményen Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke a szervezet követeléseit – a munkavállalói jogok bővítése, többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetése, a minimálbér emelése, a munkanélküli-segély időtartamának növelése – sorolta az Együtt 2014 választói mozgalom kormányzásértékelő rendezvényén. E célokat csak akkor érhetik el, ha részt vesznek egy választási párt létrehozásában – jelentette ki.


Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke az Együtt 2014 választói mozgalom kormányzásértékelő rendezvényén szombaton azt mondta: a választási győzelemhez elengedhetetlen az ellenzék összefogása, ezért céljuk, hogy a 106 egyéni választókerület mindegyikében csak egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik politikusai ellen. Bírálta ugyanakkor az MSZP-t, amiért vezetni akarja az összefogást, és egyes politikusai arról beszélnek, hogy a szocialisták egyedül is nyerhetnek.
- Ennél több alázatra lesz szükség – jelentette ki, megjegyezve, hogy az MSZP egyedül nem elég a kormányváltáshoz, ehhez még egymillió új szavazóra lesz szükség.


Bővebben az eseményről a nol.hu-n lehet olvasni.

 


Őszre lesz szoci-program
Az MSZP tovább folytatja programalkotó munkáját, amelynek végén, idén ősszel állhat össze a párt 2014-es választási programja – mondta Botka László, a szocialisták választmányi elnöke a testület szombati budapesti ülése után sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy minél több szervezettel egyeztessék elképzeléseiket, mivel egy „széles körű, programalapú szövetséget" kívánnak létrehozni a választásokra. A szocialista politikus azt mondta, mindenkivel hajlandók együttműködni, akik elkötelezettek abban, hogy egy „európai demokratikus kormány váltsa fel a mostani hatalmat".
Civil-vád: Országrontók
Közös nyilatkozat elfogadásával támogatta a kormány közjót szolgáló munkáját szombati országértékelő nagygyűlésén a Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Békemenet Egyesület és a Civil Együttműködési Tanács (CET) Budapesten.
A nyilatkozat, amelyet a hallgatóság közfelkiáltással fogadott el, támogatja a kormányzat azon törekvését, amellyel be kívánja fejezni az 1989-ben kezdődött rendszerváltást. Az aláírók ugyanakkor elvárják a korrupt politikusok és gazdasági vezetők politikai és jogi számonkérését, egyben sürgették távozásukat a közéletből, és bocsánatkérésre szólították fel őket.
Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CET elnöke beszédében bírálta az egykori Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat, amelyek álláspontja szerint nemzetközi pénzvilág feltétel nélküli kiszolgálói voltak. Mint fogalmazott: a legutóbbi választások óta a szocialisták középpárttá zsugorodtak, a liberálisok pedig „elmosódott folttá váltak".
- Hihetetlen erővel indult meg az Orbán-kormány nemzetközi lejáratása, az ellenzéki politikusok Brüsszelbe rohangálnak, hogy az országot lejárassák – tette hozzá. Csizmadia László bírálta Bajnai Gordont, amiért a Haza és Haladás Egyesület megalakításával civilnek nevezte magát. Álláspontja szerint az Együtt 2014 színrelépésével ismét összeállt a 2002-2010 közötti „országrontó balliberális szövetség".


(MTI) (fotó: MTI)