2013
feb.
08

A vita vége: mennek a függetlenekhez

lmp logoFüggetlenként folytatja parlamenti munkáját az LMP-ből kilépett, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot megalapító nyolc országgyűlési képviselő. Ezzel együtt megszűnik az LMP-frakció is, mivel a „régiek” csak heten maradtak. És oda a nyilvánosság ereje is.


A Párbeszéd Magyarországért nyolc képviselője (Jávor Benedek, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László) kilép az LMP parlamenti frakciójából.
– A párt tagjai hivatalosan hétfőn jelentik be Kövér László házelnöknek, hogy kiléptek az LMP parlamenti frakciójából – nyilatkozta Jávor Benedek, a PM egyik alapítója pénteken az MTI-nek. A házszabály alapján döntésük azonnal érvénybe lép, ezért az LMP képviselőcsoportja a jövő hét első napján szűnik meg. Jávor hangsúlyozta, hogy kilépésüket követően lemondanak az LMP-nek járó állami támogatásról és az LMP pártalapítványáról is.


Ezzel azonban nagyon beszűkülnek a politizálás lehetőségei az Országgyűlésben, és jelentősen csökken a pártra jutó figyelem. Az LMP elveszíti az irodáit, parlamenti személyzetét, az általa delegált tisztviselők és bizottsági tagok megbízatása megszűnik, és a képviselőcsoport vezetője nem kap felszólalási lehetőséget a parlamenti munka legnagyobb figyelmet kiváltó részében, a napirend előtti vitában.
A párt a januári LMP-kongresszus után szakadt szét, mivel a Jávorhoz kötődő szárny szerint vállalhatatlan, hogy a párt a kormányváltás érdekében nem hajlandó együttműködni a Bajnai-féle Együtt 2014 választási mozgalommal. A frakció megszűnésének közvetlen oka az, hogy nem sikerült megállapodni arról, hogy a pártból kilépő képviselők függetlenként a frakció tagjai maradjanak.


Jávor Benedek utalt arra, miután kiléptek az LMP-ből, annak érdekében, hogy a parlamenti képviselőcsoport megmaradjon, „konstruktív javaslatot" tettek egy frakciószövetség létrehozására. Ez a jogilag transzparens és működőképes megoldás biztosíthatta volna, hogy megmaradjon a zöld értékek hatékony parlamenti képviselete. Megvalósítása azonban csak a két fél együttműködése és közös szándéka esetén lett volna lehetséges – tette hozzá.
A PMP-s képviselők által javasolt megoldások – amelyek az LMP-re hagyták a párt erőforrásait, és meghagyták volna a frakción belül kisebbségben lévő LMP-seknek a lehetőséget, hogy Schiffer András személyében ők adják a közös frakció vezetőjét – merev elutasításba ütközött. Hosszú tárgyalások után a PMP politikusai úgy érezték, kimerültek a lehetőségeik, ezért „tudomásul véve Schiffer Andrásék hajthatatlanságát" a jövőben független képviselőként fognak dolgozni „az igazságosságot és fenntarthatóságot megjelenítő zöld politika ügyéért".


A hírre reagálva Schiffer András az Indexnek kijelentette, hogy a lépés az elmúlt két hét fejleményeinek fényében nem tekinthető váratlannak. Mint mondta, a PMP képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy mind a nyolcan megtartsák a mandátumukat, és vagy mind az LMP-ben maradjanak, vagy együtt lépjenek ki. Ez így az LMP számára elfogadhatatlan volt.
Schiffer szerint a másik lehetőség az lett volna, hogy Jávorék lemondanak a mandátumukról, és helyükre az LMP új személyeket delegál. Erre azonban az új pártot alapítók nem voltak hajlandók. Így a Demokratikus Koalíció után még két párt – az LMP és a Párbeszéd Magyarországért – lesz az Országgyűlésben, melyek nem rendelkeznek frakcióval.


(forrás: MTI – Index)