2013
feb.
08

Hétfőtől újabb diáktüntetések jönnek?

haha egyetem mtiAmennyiben nem teljesíti a kormány a Hallgatói Hálózat által megfogalmazott követeléseket, úgy hétfőn országos tüntetéssorozat indul. A HaHa emellett új felsőoktatási megállapodás-tervezetet dolgozott ki.


Nyolcpontos megállapodás-tervezetet dolgozott ki a Hallgatói Hálózat, a diákszervezet péntek délután juttatja el a dokumentumot a decemberben létrehozott Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórumnak, amelynek tagja többek között a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az Oktatói és a Hallgatói Hálózat, valamint a két tanári szakszervezet.
A HaHa tervei szerint a tervezetet – amennyiben a többi szakmai szervezet is rábólint – az Emberi Erőforrások Minisztériumának is elküldik.


A HaHa tagjai pénteken az ELTE-n tartott rendezvényen hangosbemondón olvasták be a decemberben elfogadott hat követelést, majd újra bejelentették: ha a kormány nem teljesíti a hat pontot, február 11-től országos tüntetéssorozatot indítanak, a budapesti demonstráció hétfő délután 15 órakor a Deák téren kezdődik. Pécsen hétfő délután öttől a 48-as téren, Szegeden pedig a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán fognak összegyűlni a hallgatók.


A HaHa a Budapesti Corvinus Egyetemen is akciózott péntek délelőtt: a diákszervezet egyik aktivistája kötélen lógott az épület oldalán húsz percig, kezében egy „Minden ideköt" feliratú táblát tartva.
Tóth Fruzsina Márta, a Hallgatói Hálózat tagja az Eduline-nak azt mondta, az akcióval az állami ösztöndíjas hallgatók „röghöz kötésének" abszurditására szerették volna felhívni a figyelmet, a „Minden ideköt" felirattal pedig a Zánkai Új Nemzedék Központ filmjére reagáltak. A négymillió forintból, novemberben készített film azt hirdeti, hogy a fiatalokat minden Magyarországhoz köti, ezért nem érdemes külföldre költözni. A HaHa egy héttel korábban több szobornál helyezett el hallgatói szerződéseket.

 


Címek, segélyek
Három felsőoktatási intézmény kapott kiemelt minősítést – a kormány erről szóló döntése a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. A Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem viselheti ezt a rangot 2013 és 2016 között.
A kormány február 5-i határozata alapján a kiemelt felsőoktatási intézmény minősítés azon felsőoktatási intézménynek adható, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, valamint tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be, és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá a nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvétele kiemelkedő.
Segélyalap jöhet létre a finanszírozási gondokkal küzdő felsőoktatási intézmények megsegítésére, az erről szóló javaslatot a szaktárca hamarosan a kormány elé terjeszti – jelentette be az emberi erőforrások minisztere a felsőoktatási kerekasztal csütörtöki ülése után.


(forrás: Eduline – MTI) (fotó: MTI)