2013
feb.
05

Egyetemi papír nélkül lett főkapitány

pappkaroly orfkNincs egyetemi képesítése az új országos rendőrfőkapitánynak, Papp Károlynak, ám egy 2005-ös jogszabály lehetővé teszi, hogy kinevezésénél eltekintsenek ettől, tette közzé a hvg.hu. Papp most végzi a közszolgálati egyetem vezetőképzőjét. Nincs ilyen képesítése a TEK parancsnokának sem.

 


Mint a hvg.hu írja, „a rendőrségen öt főkapitánynak, köztük az ország új főrendőrének, Papp Károlynak, és két tábornoknak nincs egyetemi végzettsége. És nem rendelkezik egyetemi diplomával Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója sem.
A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996-os kormányrendelet alapján a főkapitányoknak vagy a tábornoki rendfokozattal rendelkező rendőröknek egyetemi végzettségük kell, hogy legyen. Ez akkor vált problémássá, amikor 2004-ben felvetődött, hogy Gergényi Pétert Budapest akkori rendőrfőkapitánya legyen az országos főkapitány. Gergényinek ugyanis nem volt egyetemi diplomája, így elvileg már a fővárosi rendőrök irányításával sem bízhatták volna meg.


Ezt a problémát 2005-ben megoldotta a kormányrendelet módosítása, igaz, az érintett már nem tudott feljebb lépni. A jogszabályváltozás ugyanis kimondja, hogy az egyetemi képesítés követelménye alól felmentés adható, ha a jelölt főiskolai végzettséggel, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezik, valamint legalább 15 éves szolgálati viszonya és legalább 5 éves vezetői gyakorlata van. (...)
A Belügyminisztérium Sajtóosztálya tájékoztatása szerint az új országos főkapitány jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar rendészeti vezető mester szakának hallgatója, amelyet várhatóan 2013 júniusában fejez be."


(forrás: hvg.hu)