2013
feb.
05

„Megfelelő” lesz az alkotmánymódosítás

kozlonyAz Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit messzemenően tiszteletben tartva terjeszti majd a parlament elé alaptörvény-módosítási javaslatát a Fidesz-KDNP. Azt is kimondják majd, hogy az Ab-nak a jelenlegi alaptörvényből kell levezetnie döntéseit.


Rogán Antal fideszes frakcióvezető jelezte, az – egyebek mellett az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontjának alkotmánybírósági megsemmisítése és az új választási eljárási szabályok miatt szükséges – alkotmánymódosítás téma lesz a gyulai tanácskozáson is. Egyúttal kijelentette: a napokon belül az Országgyűlés elé kerülő indítvány nem fogja tartalmazni az előzetes regisztrációt sem 2014-re, sem a későbbi időszakra.
– Más fontos témában – folytatta Rogán Antal – az Ab az alaptörvényt illetően tartalmi észrevételt nem fogalmazott meg, csak formait, ezért ezek esetében a formai hibát kijavítva fogjuk az alaptörvény módosítását megfogalmazni.


Az alaptörvény-módosítás emellett rendelkezni fog arról, hogy ezentúl a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhat az Ab-hoz, továbbá arra kérik a testületet, „társadalmasítsa" döntéseit, vagyis hallgassa meg a másik felet is, azt, akiről vagy amelyről döntést hoz.


Azt is kimondják majd, hogy az Ab-nak a jelenlegi alaptörvényből kell levezetnie döntéseit, így korábbi állásfoglalásait nem veheti figyelembe automatikusan. (Az Ab korábban kinyilvánította, hogy márpedig a jövőben a 23 év alatt hozott határozatok tartalmát és szellemiségét is alapul veszik döntéseik során – szerk.) Rogán megjegyezte, tájékozódott több alkotmánybírónál, akik arról számoltak be, hogy eddig is ez volt az ítélkezési gyakorlat. Ezért semmiképpen nincs szó jogkörkorlátozásról.

 


Ugyanazt, másképp
A Fideszhez közel álló Századvég Alapítvány minő véletlen ugyanazt hangoztatta, mint Rogán: utóbbi „társadalmasítaná” az eljárást, előbbi szerint erősítené az alkotmányosság kultúráját az Alkotmánybíróság (Ab) eljárásának nyilvánossága. Orbán Balázs András, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint az egyes konkrét ügyekben egymásnak feszülő alkotmányos érvek sajtónyilvánosság előtti ütköztetése – az eddigi kiszivárogtatások és félinformációk helyett – látványos módon növelné a testület és az alkotmánybíráskodás tekintélyét.
A szervezet figyelemre méltónak nevezte az Egyesült Államokban alkalmazott alkotmánybíráskodást, amelynek során a nyilvánosság előtt zajlanak meghallgatások.


(MTI – 10kerkult.hu)