2013
feb.
04

Csúnya válás lesz ebből...

lmp logoHétfőn is eredménytelenül zárult az LMP és az abból kivált Párbeszéd Magyarországért Párt egyeztetése a parlamenti frakció sorsáról. A távozók a két párt közös képviselőcsoportjaként működtetnék tovább a frakciót, az LMP képviselői ezt nem fogadják el.

 


Heltai László, a Lehet Más a Politika választmányi szóvivője a megbeszéléseket követően újságíróknak annyit mondott, hogy nem közeledtek az álláspontok, de várhatóan még a héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek és a héten lezárulhatnak a tárgyalások. A szóvivő úgy fogalmazott: mindkét félnek érdeke, hogy valamiféle megoldásra jussanak.
A Párbeszéd Magyarországért egyik alapítója, Karácsony Gergely elmondta: a hétfői tárgyaláson azt javasolták, hogy a parlamenti képviselőcsoport a két párt közös frakciójaként működjön tovább, de úgy tűnik, hogy ezt a másik fél nem tudja elfogadni.
Heltai László rögzítette, hogy az LMP képviselői folytatják azt a munkát, amire a párt alapításakor vállalkoztak és jelenleg is az országot járják, hogy az emberekkel megismertessék ökopolitikai programjukat.


Vasárnap Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentették, hogy a platform párttá alakul és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját. Szabó Tímea egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP–Párbeszéd Magyarországért névre. Ez jogilag lehetséges, de – mint mondta – a kormányoldal meg tudja akadályozni a lépést.
Amennyiben a két fél nem jut egyezségre, úgy az egész frakció (maradók és távozók egyaránt) kénytelen lesz a függetlenek közé átülni. Viszont így elvesztik a frakciók után járó pénzügyi támogatást, korlátozzák parlamentbeli felszólalási és megjelenési lehetőségeiket. Politikai értelemben eltűnne a horizontról az LMP és a PMP is…


(MTI – 10kerkult.hu)