2013
feb.
04

Egy mindenkiért, mindenki egyért

penz1A Privát Kopó bűnügyi hírportál érdekes dologra lett figyelmes: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű magyar cégeket. És nem az „elmúltnyócévben” történt az eset.

 


Azt tudjuk, hogy a regnáló kormányfő milyen véleménnyel van az „offshore-lovagokról”. Ennek fényében érdemes nézni a Privát Kopó bűnügyi hírportál elemzését.


„Január végén arról tájékoztatta a közvéleményt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, hogy a GOP 3.1.2-12 „Szélessávú körzethálózati fejlesztések” elnevezésű támogatási konstrukciójában összességében mintegy 20 milliárd forint összeget nyertek el a pályázók. A pályázati keret több mint 60 százalékát öt olyan vállalkozásnak ítélték, amelyeket ugyanazon a napon, azonos székhelyen, megegyező összegű jegyzett tőkével alapítottak.
A Privát Kopó információja szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei öt gazdasági társaságnak ítélték oda a 20 milliárd forintos pályázat több mint 60 százalékát – összesen mintegy 12,5 milliárdot: Micronet Kft., Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft., Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft., PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft., REGIO Optikai Hálózatfejlesztő Kft.
A cégeket ugyanazon a napon (2012.06.27.) hozták létre, jegyzett tőkéjük megegyező (500 ezer Ft.), székhelyük címe azonos (1134. Budapest, Váci út 19.), továbbá átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is. (…)”
A résztvevő vállalkozások egyike az Enternet Invest Zrt. „A társaság felügyelőbizottságának – 2011. május 24. óta – tagja dr. Seszták Miklós kisvárdai ügyvéd, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. Seszták tagja az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának, elnöke a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságnak, valamint tagja az Informatikai és távközlési albizottságnak...”

 

 


A DK az ügyészséghez fordul
A fent jelzett ügyben a Demokratikus Koalíció (DK) az ügyészséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, jelentett be Vadai Ágnes, az ellenzéki párt politikusa. Ismeretlen tettes ellen tett bejelentést hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés gyanúja miatt. Őszintén remélik, hogy az ügyészség is osztja a kormány nézetét az oligarchák káros gazdasági és politikai befolyását illetően.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Fidesz fővárosi, Lendvay utcai székháza előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján pedig azt mondta: a hétvégén napvilágot látott hírek szerint fideszes és KDNP-s politikusok keveredtek "off-shore közeli cégek" ügyeibe. (MTI)


Idő előtt távozott

Seszták Miklós szerint önmagában az a tény, hogy valaki egy társaságban felügyelőbizottsági tag, semmilyen kihatással nincs a társaság működésére. Ezért a felügyelőbizottság a gazdasági törvény alapján a társaság ügyvezetését ellenőrzi. Ezt 2012 májusában megtették, és azóta semmilyen kapcsolata nem volt sem azzal a gazdasági társasággal, ahol felügyelőbizottsági tag volt, sem a többi említettel. Így a megnevezett gazdasági társaságok létéről, illetve a pályázatukról is csak a nyilatkozatok olvasása után szerzett tudomást - hangsúlyozta.
A felügyelőbizottsági tagságról való lemondását már 2012. július 10-én bejelentette a társaságnak, azzal, hogy az az új felügyelőbizottsági tag megválasztásával, de legkésőbb 2013. január 15-ével megszűnik.
Így a tény az, hogy már nem vagyok a nevezett társaság felügyelőbizottsági tagja. Az internetes megjelenésben foglaltakkal ellentétben, már 2008-tól felügyelő bizottsági tagja voltam ennek a Társaságnak - mondta.


Seszták szerint vizsgálja, hogy milyen következménye lehet Vadai Ágnes nyilatkozatának, hiszen az arra enged következtetni, hogy a szocialista kormányok idején az általuk delegált felügyelőbizottsági tagok nemcsak ellenőrzési, hanem irányítási feladatokat is elláttak a jogszabályi előírások helyett. Megjegyezte: Vadai Ágnes mentelmi joga mögé bújva úgy érzi, már most itt van a 2014-es kampány és az újabb politikai provokáció ideje.
- A mentelmi jog azonban csak a magánvádas ügyekben védi meg az elkövetőt, és a képviselő által tett kijelentésekkel álláspontja szerint megvalósul a jó hírnév sérelme és a hírnév rontás esete - tette hozzá. (MTI)


 

(forrás: privatkopo.hu)