2013
feb.
02

Nehezen kiderülő helyi igazság

online mediaFigyelemre méltó összeállítást közölt a Népszabadság. A magyarországi vidéki független írott és online sajtó helyzetét taglalták – azt, amelyikbe talán egyedüli budapesti kerületi portálként a 10kerkult.hu is tartozik. Tanulság: az egészséges lokálpatriotizmus nem azonos a kritikátlansággal.

 


„Mi tudomásul vesszük, hogy nem vagyunk egy csókos, kistafírozott lap, a hatalom pedig cserébe nem vesz rólunk tudomást” – így fogalmazott Weil Zoltán, az Egriszín közéleti és kulturális hírportál főszerkesztője a lapnak arra a kérdésére, milyen viszonyban van a 2008 óta működő újság a helyi politikai-gazdasági elittel.
Nagyjából így írható le a 10kerkult.hu viszonya is a kőbányai hatalommal, csak annyi a különbség, hogy ebből a körből néhányan azért figyelik, hogy mit jelentetünk meg.


Debrecen legrégebben alapított online lapjának, a Vagy.hu-nak a főszerkesztője, Porcsin Zsolt például megkeresésükre úgy fogalmazott: az egészséges lokálpatriotizmus nem azonos a kritikátlansággal, a nyilvánosság hivatásos szereplőinek a közösséget kell szolgálniuk, nem pártokat vagy politikusokat. Ezért a Vagy.hu azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a valóságot elemezze, s az ügyek hátterét is feltárja abban a debreceni médiaközegben, ahol a helyi sajtó meghatározó része önkormányzati tulajdonban van, vagy „baráti” kapcsolatokat ápol az 1998 óta regnáló városvezetéssel.
Ami azt illeti, Porcsin minden állításával egyetértünk.


A lap teljes írása itt olvasható.


(forrás: NSZ)