2013
jan.
31

Az éhségmenet tükröt visz ajándékba

ehsegmenet 2012 nepszava.huElindultak az újra életre hívott, éhségmenetnek nevezett, Munkát, kenyeret! tiltakozó akció első menetének résztvevői Sellyéről Budapestre csütörtökön. Céljuk, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az elszegényedés problémájára. A kormányfőnek tükröt visznek ajándékba.

 


Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a Sellyén tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Közmunkás Szakszervezet, a Munkát, Kenyeret Egyesület szervezésében zajló és az MSZP által támogatott demonstrációval a közmunkások bérének emelését, igazságosabb közteherviselést, a munka törvénykönyve, valamint az elmúlt két évben hozott szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát is szeretnék elérni.

 

A dél-baranyai város Köztársaság teréről mintegy két tucat hátizsákos, Munkát, kenyeret! zászlókat lengető demonstráló Nagy Attila, Sellye független polgármesterének vezetésével vágott neki az éhségmenetnek nevezett, 282 kilométeres útnak. Terveik szerint napi 30 kilométert gyalogolnak, éjszakánként művelődési házakban, pártházakban alszanak, és február 11-én, a tavaszi ülésszak kezdetésre érnek a Parlament elé.


Néhány hete Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület elnöke az ország külömböző pontjairól (nyolc megyéből) induló menetek az Országgyűlés nyitóülésére egyszerre érkeznek meg majd Budapestre.
– Azt szeretnénk elérni, hogy a kormány fejezze be a kommunikációs hókuszpókuszt, a parasztvakítást a közmunkásbér kapcsán – mondta a Világgazdaságnak pár napja Komjáthi Imre. Mint mondta, korábban azt szorgalmazták, hogy a nettó 47 ezer forintos közmunkásbér újra 60 200 forint legyen. A kormány ugyan év végén bejelentette, hogy 75 ezer forintnál valamivel többre emeli a közmunkások járandóságát, de ez bruttóban értendő, így az emeltnek mondott 75 ezer forintból mintegy 49 ezer forintot vihetnének haza a közmunkások.


A Miskolcról február 4-én induló menet résztvevői egy tükröt visznek magukkal, azt a miniszterelnöknek szánják ajándékként.
Komjáthi szerint ez a tükör az igazság tükre, azt „szeretnénk, hogy nézzen bele mélyen Orbán Viktor, és lássa benne saját, valós énjét", magyarázta Komjáthi. Szerinte a kormányfő egy megfáradt, megtört és összezavarodott embert lát majd a tükörben, egy olyan miniszterelnököt, aki „nem vezette, hanem megvezette a népét", egy olyan embert, aki egymillió munkahelyet ígért, ehelyett „több százezerre növelte a közmunkákra rugdosottak számát".
- Ha Orbán Viktor belenéz a tükörbe, és látja milyen ember is valójában, vonja le a következtetést, vegyen példát Schmitt Pálról, és mondjon le - jegyezte meg akkoriban Komjáthi Imre.
A tavaly Miskolcról Budapestre érkező menethez az Örs vezért téren Kőbányáról is sokat csatlakoztak. Feltehetően erre megint lesz lehetőség.


(MTI - 10kerkult.hu) (fotó: nepszava.hu)