2013
jan.
28

A röghöz kötés márpedig marad

balog hook magyarhirlap.huA hallgatói szerződések ügye a kormány számára erkölcsi kérdés is – mondta el Balog Zoltán humámniniszter. Kérdés: mit lépnek erre a diákszervezetek?


Mindig lesznek olyanok, akik kívül akarnak maradni a  konszenzuskereső politikán – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Hír TV Kontraszt című műsorában, rámutatva arra, hogy nem mindegyik diák- és a pedagógus-szervezettel tudtak megállapodni. Hozzátette, a diákok korábban meg nem hozott döntések, kiszivárgott tervek miatt vonultak utcára. De a hallgatókkal később nyolc pontot aláírtunk, melyben egyetértünk – mondta Balog. Egy komoly ügyben volt csupán visszalépés, ez a diákhitel ügye, melyben a hallgatók nem értették meg a kormány szándékát. A 16 szak esetében ugyanakkor engedtek, itt is lesz állami finanszírozás, de magas pontszámokat húznak meg.
A miniszter elmondta, a hallgatói szerződések ügyében nem fog engedni a kormány. Ugyanis erkölcsi kérdés, hogy akibe a magyar állam befektet, annak a megszerzett tudása ne csak saját magának, hanem  a közösségnek is hasznára váljon, ezt a kettőt egyensúlyba kell hozni.
Mint ismert, a diákszervezetek számára a röghöz kötés ügye kulcskérdés. Korábban jelezték, emiatt klszek továbbra is tüntetni.


(mno.hu - 10kerkult.hu) (fotó: magyarhirlap.hu)