2013
jan.
27

Szakadtak: baloldali zöldpártot akarnak

javorbenedekBekövetkezett, ami megjósolható volt: kilépnek az LMP-ből és új pártot hoznak létre a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai. Baloldali zöldpártot kívánnak alakítani.

 


Vasárnap délután Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szabó Tímea bejelentette, hogy a platform közel száz tagjának álláspontja szerint az LMP kongresszusa által ismét megerősített stratégia nem vezethet kormányváltáshoz – írta a nol.hu. A döntés demokratikusságát nem kérdőjelezik meg, de nem tudnak egy olyan stratégiáért, szervezetért a legjobb tudásuk szerint és őszintén dolgozni, amely nem járul hozzá a szerintük fontos célhoz, a 2014-es kormányváltáshoz.
- Nem szeretnénk tovább blokkolni az LMP munkáját. Az a legjobb mindenkinek, ha mind a platformban tömörült LMP-tagok, mind azok, akik a kongresszusi döntést támogatják, szabad kezet kapnak saját stratégiájuk megvalósításához – fogalmazott Jávor Benedek (képen). Hangsúlyozta, hogy a méltányosság és a kölcsönös elismerés hangján kívánnak a jövőben is viszonyulni az LMP-hez, de „eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét".


Bejelentették, hogy a platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új szervezetet, új pártot hoznak létre. Ennek a neve és formája még nem ismert, a következő hetekben igyekeznek rendezni a sorokat. Jávor Benedek elmondta azt is, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a parlamenti frakció továbbra is LMP-s tagjaival, hogy meg tudják őrizni a képviselőcsoport nyújtotta előnyöket, ez egyfajta pártszövetség lehet. Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy egy olyan új baloldali zöldpártot szeretnének, amely szociálisan érzékeny és a társadalmi igazságosságot tartja szem előtt.
A távozó politikusok hangsúlyozták, hogy nem égetik fel a hidakat és nem akarnak további sebeket okozni. Arról, hogy mikor tudják, illetve akarják megkezdeni a tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel, még nem tudtak érdemben nyilatkozni, de ez lesz az egyik következő lépésük.


(forrás: nol.hu)