2013
jan.
27

LMP: szakad vagy marad?

LMP kongr 2013jan mtiAz LMP kongresszusa nem fogadott el új pártstratégiát, ezért érvényben marad a novemberben meghozott döntés, amely elutasítja az együttműködést az Együtt 2014 választói mozgalommal. Így szakadhat a párt.


Nem fogadott el új pártstratégiát az LMP, nincs közeledés az Együtt 2014 mozgalomhoz – jelentette be a párt két szóvivője a szavazást követő szombat esti sajtótájékoztatón.
Csiba Katalin és Heltai László közölték, hogy a szavazás során a Párbeszéd Magyarországért Platform javaslata, amely az Együtt 2014 választói mozgalommal való együttműködésről szólt volna már az első körben kiesett. Ezt követően az Elek István és Schmuck Erzsébet által beterjesztett elképzelések versenyeztek. Az első szerint az LMP önállóan állítana listát, de emellett lehetőség lenne egyéni választókerületi megegyezésekre. A második pedig arra tett volna javaslatot, hogy a párt idei év végi kongresszusára halasszák a stratégiáról szóló döntést.
Schmuck Erzsébet javaslata kapta a több szavazatot, szám szerint 86-ot, így arról tartottak egy megerősítő szavazást. Ekkor viszont már nem sikerült többséget szerezni. Az MTI információi szerint az elképzelést ekkor már csak 44-en támogatták, 63-an ellenezték 38-an pedig tartózkodtak. Így érvényben marad a tavaly novemberi határozat.


Schiffer András parlamenti frakcióvezető azt mondta, hogy a kongresszus racionális döntést hozott. Hozzátette, reméli, a platform tagjaival meg tudnak egyezni arról, hogy közösen képviseljék a hosszú távú stratégiai célokat. A politikus arra utalva, hogy a platform vasárnap ülést tart, azt mondta, biztos benne, hogy annak tagjai döntésük során nem tévesztik majd szem elől azokat a célokat, amelyekért az LMP létrejött.
– Elég sok minden lehetséges, de az nem képzelhető el, hogy veszélybe kerüljön az LMP parlamenti képviselete – felelte arra a kérdésre, hogy lehetségesek-e kilépések. – Az nem tartható, hogy a párt „kétfejű" legyen. A platformhoz tartozó nyolc parlamenti képviselőnek is az az érdeke, hogy kormányváltás legyen Magyarországon.


Jávor Benedek arról beszélt, hogy a platform tagjai vasárnap találkoznak, és akkor döntik el, hogy hogyan lépnek. Hangsúlyozta, hogy habár hibásnak tartja a testület határozatát, de azt legitimnek ismerik el, ezért ezt a kérdést nincs értelme tovább vitatni.
Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szintén azt hangoztatta, hogy meg kell tárgyalniuk a kialakult helyzetet, és el kell dönteniük, hogy tudják-e az LMP-ben folytatni a munkát. Ehhez azt fűzte hozzá, hogy az elmúlt napokban már a kilépés kérdését sem kezelték tabuként.
– Egy biztos, én egy dolgot mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy olyan elválás legyen, amelyben egymásnak további sebeket okozunk – mondta.


Mivel ha lesz szakadás, ha nem, az valamilyen formában a kőbányai LMP-szervezetet is érinti, az egység sorsáról igyekszünk tájékozódni.

 


Élcelődés
Humorosnak szánt formában, de több LMP-s által is „minősíthetetlenül durva hangvételűnek" nevezett írásban karikírozta a Párbeszéd Magyarországért Platform határozati javaslatát az LMP szombati budapesti kongresszusán terjesztett irat. A szövege szerint módosító javaslatnak nevezett anyag nem szerepel a hivatalosan megtárgyalandó javaslatok között, de az MTI információi szerint bármelyik megjelent párttag által hozzáférhető, mert egy olyan asztalra helyezték ki, ahol többek között a napirend is megtalálható.
„Mindazok, akik ezeket megszavazták, a teremből kifelé tartva nyilvános vezeklésképpen kötelesek a láncokra felfüggesztett nyolcak valamelyikét választásuk szerint leköpni vagy pofon vágni" – áll a kiegészítésben. Az MTI-nek a kongresszus résztvevői azt mondták, hogy a nyolcak alatt a párton belül a platformot létrehozó nyolc parlamenti képviselőt értik. Ahhoz a részhez, amely szerint a pártot két ellenkező nemű társelnök vezeti és az országgyűlési frakció vezetője társelnöki funkciót nem tölthet be, az anyag készítője csak annyit fűzött hozzá: „Schiffer András csúnya".
Pártprogram: rendben
Elfogadta a párt programját a Demokratikus Koalíció (DK) kongresszusa szombaton Budapesten. A csaknem 1700 jelenlévő párttag és támogató a döntést egy ellenszavazat mellett hozta meg.
A program a 2010-es választás előtti alkotmányos rend helyreállítását szorgalmazza, és úgy foglal állást, hogy ebben a Fidesznek nem lehet szerepe, mert felelős a lerombolásáért. Egy új alkotmány megalkotását viszont csak a kormányváltás utáni ellenzékkel, így akár a Fidesszel közösen tartja lehetségesnek a Demokratikus Koalíció, amely megerősítő népszavazást is rendezne.
– Az ellenzéki szervezetek hazafias kötelessége, hogy megtalálják a választási együttműködés módját, aki nem ezen dolgozik, az Orbán Viktor hatalomban tartásán munkálkodik – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök a kongresszuson.


(MTI – 10kerkult.hu)