2013
jan.
26

Hű alattvalókká legyenek...

2mendreyAz oktatáspolitika kormányzati szereplői téves irányt jelöltek ki. Ha a képzés lehetőségeit szűkítjük, a szakmunkásképzést zsákutcássá tesszük, nem tudunk kitörni a válságból – nyilatkozta a Népszabadságnak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

 


A Mendrey vezette szakszervezet volt az egyetlen a pedagógus érdekképviseletek között, amelyik nem fogadta el a kormánnyal kötött egyezséget. A tagság kész sztrájkolni is. Részlet az interjúból:
„Most tényleg nagyon nagy a tét, és rendkívül kiélezett a helyzet. A közoktatásban ugyanis a szemünk előtt bontják le mindazt, amit az elmúlt húsz év alatt nagy nehezen felépítettünk, és aminek eredményei bizony, már láthatók. Ez az átalakítás abba az irányba visz, melyet már kétszer is meghaladott az élet, vagyis az elmúlt század harmincas és hetvenes éveinek központi állami irányítási modelljét. Ez a politika szempontjából kényelmes helyzetet teremt, mert központi direktívákkal, kézi vezérléssel lehet irányítani egy, a nemzet jövőjét meghatározó, komoly rendszert. Kézi vezérléssel lehet pénzt pumpálni bele, és pénzt kivonni, és a pedagógusok is állami alkalmazottak lesznek. Ez az alattvalóvá nevelést segíti. Láttam én ezt már tanulóként, majd a nyolcvanas években pedagógusként is. Nagyon nem szeretném viszontlátni. Az is elfogadhatatlan, hogy becsukom az osztályajtót, aztán azt tanítok, amit akarok. Ez már régen is hamis szemlélet volt. Arról nem is beszélve, hogy most a 70-es években megszokotthoz képest jóval keményebbnek tűnő, magát szakmainak nevező ellenőrzés van kibontakozóban, amely ezt a mentalitást lehetővé teszi. Trivialitás, hogy a képmutató pedagógus képmutató gyereket nevel. Arra törekszem, hogy ez ne fordulhasson elő.”


(forrás. Népszabadság)