2013
jan.
24

Csak elhalasztják a regisztrációt?

valasztas1Navracsics Tibor szerint nem tett le a kormány a választási regisztráció bevezetéséről, talán 2018-ban szó lehet róla. Mert szerinte a népességnyilvántartó rendszer elavult.


A Népszabadság szerdai számában pedzegette, hogy hiába „kaszálta el” az Alkotmánybíróság a választási feliratkozás, hiába ellentétes ez a regula minden demokratikus szabállyal, a Fidesz dacból nem tett le a bevezetéséről.
És valóban.


Navracsics Tibor szerint az állami népességnyilvántartó rendszer mára elvesztette egyértelműségét, frissességét, ezért nem zárható ki, hogy a 2018-as országgyűlési voksolásra ismét felmerül a választási regisztráció gondolata. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről az Inforádió Aréna című műsorában beszélt szerdán este, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a regisztráció kérdésében egyelőre nem foglaltak el végleges álláspontot a kormánypártok.


A tárcavezető emlékeztetett, jövőre biztosan nem lesz regisztráció, azt azonban nem zárta ki, hogy négy évvel később valamilyen formában bevezessék azt.
– Az állami népességnyilvántartás jelenleg nehezen áttekinthető, a valóságtól eltérő adatok megadását pedig nem szankcionálják – fejtette ki Navracsics Tibor. – Mindez lehetővé teszi a politikai indokból történő átjelentkezéseket a „billegő" kerületekben. Ha fennmarad a regisztráció gondolata, akkor a következő öt év elegendő lehet a vitára alkalmat adó alkotmányossági és belpolitikai kérdések tisztázására, amennyiben pedig ez mégsem lehetséges, akkor végleg el kell köszönni ettől az ötlettől.


Mindehhez csak annyit, néhány szakértő szerint a népességnyilvántartónak – ami egyébként hosszú évtizedek óta megbízhatóan működik – kb. 10 százaléka hiányos. Ennyit kellene valamilyen törvényi szabályozással helyrehozni. Kultúrállamokban ez így szokás, nem pedig kidobni a rendszert az ablakon. Ennyi erővel le sem kellene bonyolítani a választást. Tényleg, minek ide demokrácia, ha a diktatúra is van a világon?


(MTI - 10kerkult.hu)