2013
jan.
23

Özönvíz és ami mögötte van

kormanyules mtiA kihelyezett kormányülés után a miniszterelnök megint a valósággal köszönő viszonyban sem lévő vívmányokról nyilatkozott. Csak abban van igaza, hogy „özönvizet” zúdított a magyar polgárok nyakába.


A miniszterelnök szavai szerint kormánya az emberek mindennapi életét érintő, özönvízszerű változásokat zúdított az országra az elmúlt két évben.
– Az eltelt két esztendő nagy átalakítása nem volt hiábavaló, 2013-ban már jönnek az eredmények: csökken a rezsi, nőnek a bérek, a nyugdíjasoknak is több jut, mint a pénzromlás üteme, javulni fog a foglalkoztatási helyzet, az államnak pedig van pénze arra, hogy segély helyett egyre több közfoglalkoztatottat állítson munkába – mondta Orbán Viktor kormányfő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban szerdán, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.


A változások közé sorolta a január 1-jén létrejött járási rendszert – amely megállapítása szerint csak kisebb zökkenőkkel járt –, valamint az oktatási rendszer átalakítását is, amellyel kapcsolatban azt mondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítása alatt működő oktatási szisztéma elindulását is csak apróbb „döccenések" kísérték, "tehát az élet fennakadás nélkül folytatódik az iskolákban". (Most akkor, hogy is van ez? A szakavatott miniszterek és államtitkárok azt mondták pár napja, hogy minden átalakítás „zökkenőmentesen” zajlott le… Volt gond vagy nem? Ezek szerint volt. És más sajtóbeszámolók szerint is volt – a szerk.)


A miniszterelnök megismételte: a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahely tervét akkor is meg kell valósítani, „ha cigány gyerekek potyognak az égből", vagy ha Brüsszelben válság van. (Ezzel meg az a baj, hogy a piaci, termelő, ergo költségvetési bevételt jelentő munkahelyek nem nőttek, csak a közfoglalkoztatottak száma. Nem mindegy: előbbi hozza a pénzt, utóbbi viszi… - a szerk.)
Szólt arról is, méréseik alapján az emberek döntő többsége egyetért a segély helyett munka elvével, vagyis azt várják, a kormány teremtsen lehetőséget arra, hogy segély helyett munkából lehessen megélni, és segélyből ne lehessen több pénzhez jutni, mint munkából. (Ezzel meg az a baj, hogy a közmunkáért kapott pénzből nem lehet megélni. Lásd még a híres Matolcsy-féle 47 ezer forintos szólamot. – a szerk.)


Azt is megemlítette, hogy a 2013-as költségvetés is meg fog állni a lábán.
– Mindegyik költségvetést, amelyet én terjesztettem be a parlament elé, a kormány képes volt végrehajtani. Most is ez a helyzet. (...) Mindenki nyugodjon meg, ez a költségvetés – éppúgy, mint a 2012-es, a 2011-es – meg fog állni a lábán, és meg fogja hozni a biztonságot, a kiszámíthatóságot és a kívánt pénzügyi eredményeket – mondta a kormányfő. (Csak a tények kedvéért: az előző évi büdzsék úgy „álltak meg”, hogy utólag mindegyiket többször módosítani kellett, mert Matolcsy György gazdasági miniszter rossz számokra alapozva egyszerűen „alul- vagy felültervezte”, összetákolta. A 2013-as büdzsét amúgy már tavaly nyáron „kőbe vésték”, ám decemberben már úgy fogadta el a Parlament, hogy a végleges változata köszönő viszonyban sem volt a nyárival. Sőt, januárban már az is látszik, hogy Matolcsy 2013-ra tervezett egyes bevételi forrásai (pénztárgép-adó, útdíjak) be sem kerülnek a kasszába, tehát megint alakítani kell a számokon. Ennyit a „biztos lábakról”. – a szerk.)
Erre mondják, hogy a többi stimmel…

 


Más világ
Az MSZP szerint az Orbán-kormány adós maradt a Kelet-Magyarországon élők problémáira adott válaszokkal: a térségben nő a munkanélküliség, csökken a reálkereset, leépülnek a közszolgáltatások. Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak nem most kellene ismerkednie a kelet-magyarországi régió nehézségeivel, hanem 2010-ben kellett volna. Szerinte az Orbán-kormány nem tett érdemi lépéseket a térség felzárkóztatásáért, és akármit tervez is most, csaknem hároméves késésben van.
– A közfoglalkoztatásban dolgozók kevesebb pénzt kapnak munkájukért, mint 2010-ben, csökkent a minimálbér reálértéke, az adóváltozásokkal rosszul jártak az átlag alatt keresők, miközben a térségben csökken a foglalkoztatottak száma és növekszik a munkanélküliség – sorolta az MSZP alelnöke.
Ez erkölcsi kérdés
Orbán Viktor nyilatkozott az önkormányzati vezetők által felvett jutalmak ügyéről is. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha az ország GDP-je zsugorodik, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben az európai válság következtében nem volt gazdasági növekedés Magyarországon.
– Az egyébként nagyon jó munkát végző miniszterek sem kaptak jutalmat – jegyezte meg, hozzátéve, hogy álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért a tavalyi gazdasági helyzet miatt esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel.
– Ez erkölcsi kérdés - jelentette ki. Mint mondta, mivel nem az ő beosztottairól van szó, ezért parancsot nem tud nekik adni, de „erőteljes kérést" tud hozzájuk intézni, ezt meg is tette. Szavait azzal zárta, hogy „majd ha lesz gazdasági növekedés, ha lesz eredmény, akkor az állami szektorban fogunk fizetni jutalmat".


(MTI - 10kerkult.hu/RF) (fotó: MTI)