2013
jan.
23

A nyugdíjakon spóroltak

nyugdijasMint a Napi Gazdaság írja, tavaly tízéves mélypontra esett az államháztartás hiánya. Leginkább a lakossági adók nőttek és kiadások közül is leginkább a nyugdíjakon spóroltak.

 


A Napi Gazdaság lap weboldalán közzétette a gazdasági tárca költségvetési elemzését. „Rég látott sikert ért el a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012-ben, hisz az államháztartás hiánya bő tízesztendős mélypontra esett vissza. Az NGM kedden közölt részletes adati szerint a deficit tavaly 607,5 milliárd forint volt, ennél alacsonyabb a hiány 2001-ben volt akkor 455 milliárd forint volt a deficit. Decemberben többlet keletkezet az államháztartásban, így csökkent lett a tavalyi deficit 607,5 milliárd forint, ami elmarad a novemberben 671,9 milliárd forintra emelt hiánycéltól, ám némileg magasabb az eredetileg megcélzott 576,2 milliárdos céltól.
A megszorításoknak kiigazításoknak megvolt az ára: leginkább a lakosságot terhelő adók emelkedtek ez mind tetten érhető a személyi jövedelemadó-bevételek emelkedésében, de még inkább az áfa-bevételek alakulásában. Az áfabevételeket növelték 25-ről 27 százalékra való adóemelés mellett a visszafizetési határidő növelése is.” De játszottak a nyugdíjakkal is. „Az NGM adatai szerint a nyugdíjszerű ellátások 2011-ben még 3647 milliárd forintra rúgtak, ugyanez tavaly már csak 3460 milliárd forint volt, vagyis a nyugdíjakon egy év alatt 186 milliárd forintot spórolt a kormány.

 

Ugyanezt a témát elemezte a Népszabadság is, és arra a következtetésre jutott, hogy szaporodnak a jogcímek, amin keresztül pénzt vesznek el a lakosságtól, a cégektől. A bérek adóterhét leszorítja a kabinet, inkább a fizetések elköltésekor tartja a markát.


(forrás: napi.hu, nol.hu)