2013
jan.
21

HaHa: felháborító az egyezség

elte tiltakozasElfogadhatatlannak tartja a Hallgatói Hálózat, hogy a HÖOK és a szaktárca közötti részmegállapodás kizárná a tárgyalásokból több szakmai és civil szervezetet, ezért a hallgatók új megállapodás kidolgozását követelik. A papírt aláírták. HaHa amúgy megint tüntetéseket helyez kilátásba.

 


Mint az Eduline írja, a hvg.hu birtokába került tervezet szerint a miniszter és a HÖOK elnöke közösen megállapítják, hogy a decemberi diáktüntetések során megfogalmazott hat követelés „a tárgyalások során részben teljesült” – például a keretszámokat az Országgyűlés eltörölte –, illetve a megállapodás rendezi azokat. A fennmaradó kérdéseket egy Felsőoktatási Kerekasztalnak elnevezett fórum hatáskörébe utalják. Ennek a fórumnak az Emmi és a HÖOK mellett a Magyar Rektori Konferencia lenne a tagja, illetve „az őket érintő kérdésekben” szót kapna a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Magyar-Európai Gazdasági Tanács is.
Ez azt jelenti, hogy a HÖOK legitimálja a miniszter tárgyalási módját, és az marad az egyetlen hallgatói szervezet, amellyel a kormány hajlandó tárgyalni, kimarad az egyeztetésből a Hallgatói Hálózat, ahogy az Oktatói Hálózat és a szakszervezetek is. 


A Hallgatói Hálózat szerint a részmegállapodás előrelépés az eddigi kormányzati állásponthoz képest, de nem biztosít megfelelő garanciákat az idén felvételizőknek. A diákcsoport szerint a decemberben elfogadott hat követelésük is csak részben valósult meg.
„Az átfogó reform a felsőoktatásban az utóbbi időben számos meglepő fordulatot vett, de a szakmailag megalapozott döntések, a kiszámíthatóság és az érintettek – mint a szakszervezetek és a civil hálózatok – bevonása még várat magára” – írták közleményükben. A HaHa szerint ez elfogadhatatlan, ezért új megállapodás kidolgozását követelik.


A HaHa szerint a jelenleg tervezett rendszer biztosíthatja a nem diszkriminált szakokon a 2011-es keretszámok elérését, azonban a 16 szak hátrányos megkülönböztetése továbbra is fennáll, emellett nem lehet szakmai érveket felhozni, „a részmegállapodás szövege szerint a kormány törekedni fog arra, hogy a jelentkezők 10-20 százalék a tanulhasson államilag finanszírozott képzésben. Az egy bizonyos intervallum elérésére való törekvés sajnos nem tekinthető kötelezettségvállalásnak”.
A diákcsoport szerint a forráskivonások megállítására és kompenzációjára nincs biztosíték, a hallgatói szerződések eltörlése pedig „nem tűr halasztást”. „Az egyetemi autonómia biztosítása a rektorválasztás korábbi rendszerének visszaállításával részben megvalósult, a kancellárok kinevezésének és működésének pontos meghatározása viszont még várat magára. A szegényebb családból származók egyenlő esélyeinek biztosítása szempontjából nem történt előrelépés” – olvasható a közleményben.


A Hallgatói Hálózat azt elismeri, hogy a HÖOK vállalta a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatói Hálózat, a frissen megalakult Középiskolai Hálózat és a Hallgatói Hálózat véleményének eljuttatását a miniszteri tárgyalóasztalhoz.
„A Hallgatói Hálózat január 7-ei fórumán elfogadott ultimátum értelmében – melyhez az Oktatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat is csatlakozott – szükséges, hogy azonnali megoldás szülessen a 16 szak és a felsőoktatás finanszírozásának kérdésében, méghozzá számon kérhető garanciákkal. Amennyiben ezek a garanciák nem születnek meg február 8-ig, az országos tiltakozások folytatódni fognak”.

 


(forrás: Eduline)

 


Aláírva

 

Aláírta a részmegállapodást az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke hétfőn Budapesten. A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy azon a 16 szakon – a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben – is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. A dokumentum mellékleteként meghatározták az érintett szakokra bejutáshoz szükséges ponthatárokat, amelyek 425 és 470 pont között mozognak. A legmagasabb, 470 pont a kommunikáció és médiatudomány területen lesz, míg alkalmazott közgazdaságtan, jogász és nemzetközi tanulmányok szakokon 465 pontot határoztak meg. A kormány törekszik arra, hogy a fenti szakokon a 240 pontot elérő, vagy meghaladó elsőhelyes jelentkezők 10-20 százaléka számára biztosítson magyar állami ösztöndíjas férőhelyet.


A megállapodás szerint a felek tudomásul veszik, hogy az Országgyűlés eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, így a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ. A felek kinyilvánítják, hogy idén folytatódjék a felsőoktatás átfogó átalakítása, és ennek eredményeképpen bővüljenek a felsőoktatásra fordított források.
A dokumentum egy ideiglenes mandátumú felsőoktatási kerekasztal létrehozását tartalmazza, amely a felsőoktatás finanszírozását, a hallgatói jogokat és kötelezettségeket, valamint az átalakítás átfogó tartalmi kérdéseit – többi között a rektorválasztás, képzési struktúra felülvizsgálata, felvételi eljárás, új gazdasági-pénzügyi irányítási rendszer – tekinti át.


Balog Zoltán miniszter szerint egyetértés volt abban, hogy ez egy ideiglenes megállapodás, azaz erre az évre szól. Fenntartják a jogot, hogy jövő évben változtassanak – jegyezte meg. Szintén azonosak voltak az álláspontok azt illetően, hogy a felsőoktatási forrásokat növelni kell, és mint mondta, a korábban említett 23-25 milliárd forintra vonatkozó ígéretüket továbbra is fenntartják. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke hangsúlyozta: részmegállapodást írtak alá, amely a felvételi előtt álló diákok érdekében született. Kiemelte: az egyezség alapján idén nincs egyetlen olyan szak sem, ahol csak tandíjas képzés lenne.


Arról, hogy a Hallgatói Hálózat (HaHa) részvétele miként alakul az egyeztetéseken, a miniszter kifejtette: a megbeszéléseket a hallgatók megválasztott képviselőivel, az oktatók, professzorok képviselőivel és a gazdaság szereplőivel kívánják lefolytatni. Nagy Dávid hozzátette: azon az állásponton vannak, hogy a lehető legszélesebb kört kell bevonni az egyeztetésekbe, azokat a szervezeteket, amelyek ennek ellenére sem kapnak meghívást a kerekasztalra, a jövőben is tájékoztatják majd. Arra a kérdésre, hogy amennyiben a HaHa februárban demonstrációt szervez, azon részt vesznek-e, megerősítette korábbi álláspontjukat: amíg a tárgyalások a megfelelő ütemben haladnak, nem szerveznek megmozdulásokat, ugyanakkor az együttműködés nemcsak az egyeztetésekre terjedhet ki, hanem adott esetben a véleménynyilvánítás megszervezésére is. (MTI)