2013
jan.
21

Szakszervezet, mint ellenzéki bázis?

MSZOSZ1A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy átalakítást terveznek a baloldalhoz kötődő szakszervezeteknél, amely bázisa lehet az ellenzéki összefogásnak. De ez egyelőre nem több ötletnél.


Mint a lap írja, „bár már tíz éve tervezgetik, mégis most, a 2014-es parlamenti választások kampányára készülve látták elérkezettnek az időt a vállaltan baloldali, az MSZP-vel több választáson is együttműködő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségénél (MSZOSZ), hogy teljes szervezeti átalakítást hajtsanak végre. Ennek lényege – ahogy egy, a konföderációban tartott beszélgetésen kiderült –, hogy még idén összevonásokkal koncentrálják erőiket.
Azt ugyanakkor kérdésre válaszolva nem ismerték el, hogy a komoly, országos szintű hálózatot működtető érdekvédelmi szervezet tulajdonképpen az MSZP és a Bajnai-féle Együtt 2014 mozgalom bázisa is lehet. Ezzel az igénnyel ellenzéki szerveződések és „fű, fa, virág” megkereste már őket, de szervezetileg nem tudnak mit kezdeni a „megfoghatatlan mozgalmakkal”, csak programalapon tartanak lehetségesnek együttműködést bárkivel – állították.
Az MSZOSZ-nél azzal magyarázzák, hogy a tíz éve hangoztatott szakszervezeti fúzió nem halogatható tovább, hogy fölösleges fenntartaniuk többtucatnyi tagszervezetet, ehelyett anyagi, személyi, vagyoni forrásaik összevonásával csak négy-öt, ám annál erősebb és hatékonyabb ágazati szakszervezetet kell létrehozni. Ezek alapvetően ipari jellegűek lennének – például vasas és bányász. Az MSZOSZ szerint e lépést a többi országos szakszervezeti konföderációnak is meg kellene tennie, majd konföderációs szinten is fúzióra kellene lépni."

 


Ki nyer ma?
A Népszabadság szerint biztosan lesz verseny azért az 1,6 milliárdos uniós támogatásért, amelyet a Támop (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében január első napjaiban hirdettek meg a Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése címen. A pénzre – miután a cél a szociális partnerek közötti együttműködés feltételeinek javítása – a szakszervezetek és a munkaadók csak közösen pályázhatnak. A Népszava.hu a múlt héten azt írta, hogy a Liga Szakszervezetek, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szinte biztos befutónak számít. Ezért más szakszervezeti konföderációk hezitálnak, hogy egyáltalán induljanak-e, de információnk szerint néhányan biztosan próbálkoznak majd.


(forrás: mno.hu, nol.hu)