2013
jan.
16

Új liberális párt jön létre

fodor gabor parameter.skÚj liberális pártot alapít Fodor Gábor. Az SZDSZ volt elnöke ezt a Belvárosi Liberális Klubban jelentette be szerda este. A politikus tervei szerint a párt tavasszal állhat a nagyközönség elé.


A Fidesz egykori alapítója, az SZDSZ volt elnöke a Belvárosi Liberális Klubban vendégeskedett.
– Három éve szűnt meg az SZDSZ, azután sokan felvetették, hogy létre kellene hozni egy liberális pártot. Ez viszont máig nem történt meg – közölte Fodor Gábor. – Most viszont közelednek a választások, és nincs idő arra, hogy tovább várjanak.


Fodor tervei szerint tavasszal a nagyközönség elé állhatnak, mert „a helyzet olyan, hogy erre szükség van". Hozzátette: nem engedhető meg, hogy képviselet nélkül maradjon az a félmillió ember, akinek liberális az értékrendje. Olyan pártot szeretne csinálni, amely elvtelen kompromisszumok nélkül tudja képviselni a liberalizmust. De ez a párt nem az SZDSZ „remake”-je lesz.
– Talán lesznek olyanok, akik támogatásra érdemesnek tartják majd a kezdeményezést. Egy liberális párt olyan embereket képes mobilizálni, akiket ma mások nem tudnak megszólítani – jelentette ki. Hozzátette, lelkesedéssel nézi, hogyan alakulnak az ellenzéki formációk, de véleménye szerint azok mind baloldaliak.


Emellett viszont ő is azt szeretné, ha a 2014-es választásokig az ellenzéki pártok között együttműködés alakulna ki. Mert a választási törvény szinte kiköveteli, hogy az ellenzék összefogjon és nagyvonalú gesztusokat tegyen egymásnak.
– A 2014-es választás után arra is készen kell állni, hogy szót érthessenek azokkal, akik egy józan, jobbközép pártot akarnak megteremteni – mondta. Volt SZDSZ-vezetők, Kuncze Gábor és Ungár Klára is alapítottak liberális csoportokat, de eddig egyik sem tudott nagy áttörést bemutatni.


(MTI) (fotó: parameter.sk)