2013
jan.
16

Van, amiből nem engednek

hook sajttaj mtiA Hallgatói Hálózat (HaHa) szerint pozitív irányba haladnak a tárgyalások a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között. De a röghöz kötés eltörléséből nem engednek.


Közösen tartott sajtótájékoztatót a Hallgatói Hálózat és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Azért tartották fontosnak mindezt, hogy jelezzék, nem igazak a felsőoktatás hivatalos és civil szervezetei közötti együttműködés „repedezéséről” szóló információk. Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja szerint a HÖOK garanciát vállal arra, hogy minden kérdésben hivatalos egyeztetést folytat az összes szervezettel. Ennek keretében tart ülést szerda este az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum is.


Tóth Fruzsina Márta, a HaHa tagja szerint a kormánnyal kedvezően alakuló tárgyalások diákság fellépésének, az érdekeikért való kiállásnak köszönhető. A diákság bizonytalanságban tartását ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják – mondta, hozzátéve, hogy ezért született meg január 7-i ultimátumuk is, amelyben követelik, hogy minden szakon legyen államilag finanszírozott férőhely a 2011-es keretszámoknak megfelelően.


Füzessi Károly, a HaHa másik tagja azt mondta, a hallgatói szerződéssel kapcsolatban fenntartják, hogy nem a feltételek megváltoztatására van szükség, hanem annak eltörlését követelik. A kötelezően itthon töltendő idő csökkentésére irányuló tárgyalások számukra nem jelentenek megoldást – jelentette ki. Azt pedig nem értik, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter miért nem hajlandó tárgyalni az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal, miért csak a saját maga által kiválasztottakat hívja meg a felsőoktatási kerekasztalba.


Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kiemelte: arra fókuszálnak, ami a felvételi előtt állókat érinti, azaz hogy minden szakon legyen államilag finanszírozott hely, ne legyenek tandíjas szakok. Javaslatukat a tárca megfontolja, egyelőre visszajelzés nem érkezett. Megjegyezte, hogy ha sikerül erre a kérdésre pontot tenni, a következő téma a hallgatói szerződés ügye lesz.


(MTI) (fotó: MTI)