2013
jan.
15

Mi lesz itt a 2014-es kampányban?

beszelo fejekKi fél kitől? Ki vádol kit? Ki gyűlölködik? Még el sem kezdődött a választási kampány, de már ízekre szedik egymás a legnagyobb vetélytársak.


Tisztelt józan választópolgár, tessék figyelni: még csak 2013. január van, de a politika szereplői már-már súrolják azt az alpári stílust, ami amúgy a kampányidőszakban jellemző! Nevezetesen, hogy ki a nagyobb szemét, ki a tolvaj, ki a hataloméhes stb. – hogy csak a szalonképesebb megszólalásokat emeljük ki.
Ma, kedden újfent ízelítőt kaptunk abból, mi várhat ránk, egyszerű földi halandókra.


Történt, hogy Mesterházy Attila pártelnök bejelentette: az MSZP megkezdte 106 egyéni országgyűlési választókerületi felelősének képzését – köztük nyilván a kőbányaiét is. A választókerületi felelősök feladata a helyi kampánycsapat összeállítása, körzetük problémáinak felmérése, az MSZP programjavaslatainak egyeztetése, az adatbázis-építés és egy „utcafelelősi" rendszer kidolgozása. Az elnök szerint a 2014-es választások az egyéni választókerületekben dőlnek el, a szocialisták pedig arra készülnek, hogy „lábbal verik meg" a Fideszt. Ennek érdekében „ajtótól ajtóig" tartó kampányt és a közösségi média előtérbe helyezését irányozták elő, mivel pénzük és médiafelületük sincs annyi, mint a Fidesznek.
Megismételte: azt várja a választókerületi felelősöktől, hogy „szántsák fel" az összes körzetet, függetlenül attól, hogy az hagyományosan baloldalinak számít-e vagy sem, nem állítottak fel ugyanis fontossági sorrendet a választókörzetek között. Arra is kitért, hogy a szocialista párt együtt kezeli a 2014-ben esedékes országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra való felkészülést, és március végéig az önkormányzati választókerületek felelőseit is megnevezik.
A Népszabadság – MSZP körökből származó – értesülése szerint Ron Werber izraeli-amerikai kampányszakember készíti fel az párt választókerületi felelőseit, a személyre szabott tréning mellett szakmai háttéranyagokkal is segíti őket.


Ez eddig rendben is volna. A szavakból az derült ki, hogy Mesterházy áttételesen üzent a másik oldalra: felveszik a harcot, még ha hátrányból is indulnak. Még az erősen kormánybefolyás alatt álló MTI tudósításából sem lehetett kivenni, hogy a pártelnök gyűlöletkeltésre utaló kijelentést tett volna.
Erre a jött a kiflicsücsköket még a bolti fizetés előtt szívesen majszoló, a kormány korábbi nyugdíjvédelmi megbízottjaként is tevékenykedő Selmeczi Gabriella – mint ismert a félretett pénzeket a szőkeség közreműködésével úgy védte meg a kormány, hogy a magánpénztáraktól, azaz áttételesen a honpolgároktól az állami költségvetésbe csatornázta át –, aki Fidesz-szóvivőként olyasmit olvasott ki MA bejelentéséből, hogy „a Fidesz sajnálattal értesült, hogy Ron Werber minden utcába gyűlöletfelelőst telepít és képez ki”.
Hogy ez a bravúr miként sikerült neki, annak megfejtésére érdemes lenne egy tudományos akadémiai konferenciát összehívni…

Csak, hogy tárgyilagosak maradjunk: Selmeczi és a Fidesz okkal tart Ron Werbertől, ugyanis a „páratlanul sikeres” első Orbán-kormányt 2002-ben éppen a szakértő tanácsaira építve tudta leváltani az MSZP.


Több se kellett Török Zsoltnak, az MSZP szóvivőjének. Érthető, hogy egy sértést nem lehet annyiban hagyni, de talán valami úriasabb módon is reagálhatott volna a „kolléganő” szavaira.
Török szerint „Selmeczi Gabriella előbb mindössze egy hazugságokkal teli kétmondatos közleményt tudott kiadni Mesterházy Attila sajtótájékoztatójára reagálva, majd a délutánra meghirdetett gyermekvédelmi tárgyú sajtótájékoztatóját is egy kis mocskolódásra cserélte". Majd hozzátette, „a Fidesz szemében még a gyermekáldozatok védelme, a magyar gyermekek érdeke sem számít, és azonnal a bársonyszékek homályába vész, amint Orbán Viktor veszélyben érzi a hatalmát. Ilyenkor eldobnak mindent, és reflexszerűen a gyűlöletkeltés eszközei után nyúlnak".


Megint csak a tárgyszerűségnél maradva. Azt, hogy ki szapulja a másikat civilizálatlan eszközökkel, jól jelzi, hogy a kormányhoz való lojalitását hangoztató békemenetes Civil Összefogás Fórum dobta utcára azokat az óriásplakátokat , amelyeken minden bajok főbűnöseként Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont jelölte meg.
Ugye ismerős az a mondás, hogy a stílus maga az ember?
És, akkor most képzeljük el mi lesz itt 2014 januárjától…