2013
jan.
14

Már tízévesen füstölik a cigarettát

cigaretta frisshir.netAz Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Dohányzás Fókuszpont kimutatása szerin sok fiatal még mindig gond nélkül veszi a boltban a cigarettát. De egyre több fiatal támogatja, hogy nyilvános helyen ne lehessen rágyújtani.


A 13-15 éves korú fiatalok 45 százaléka boltban veszi a cigarettát, és 43 százalékukat a vásárlásnál még soha nem utasították vissza életkoruk miatt - mondta az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője hétfői tájékoztatóján. Demjén Tibor kijelentette: ezen mindenképpen változtatni kell, a trafiktörvény nyilván segít majd ebben.


Magyarország harmadik alkalommal vett részt abban a nemzetközi felmérésben, amelyben a 13-15 éves korosztály dohányzási szokásait vizsgálták. Ennek keretében 181 iskola 3844 diákja töltött ki kérdőíveket, amelyekben a dohányzási gyakoriságot, a hozzáférést, a média és a reklámok hatását vizsgálták. Az adatok azt mutatják, hogy a cigarettázók aránya 2003-ról 2008-ra 27 százalékról 24 százalékra csökkent, 2012-ben viszont arányuk ismét 27 százalék lett, 7 százalékuk naponta rágyújt. A dohányzást kipróbálók aránya fiúk és lányok között összességében 2003-ban még 66 százalék volt. Ez 2008-ra 58, 2012-re pedig 57 százalékra csökkent. Sokan közülük is már 10 éves koruk előtt rágyújtottak.


A kutatás vezetője kiemelte, hogy jelentősen megnőtt a kézzel sodort cigarettát szívó, illetve a vízipipázó fiatalok aránya: előbbieké 2008-ról 2012-re duplájára, 12 százalékra emelkedett, az utóbbiaké pedig 2003-ban mindössze egy százalék volt, 2012-ben viszont már 20 százalék lett. Demjén Tibor elmondta: tévhit, hogy a vízipipa kevésbé egészségtelen, annak ugyanis csaknem kétszázszor több a nikotintartalma, mint a cigarettának. Megjegyezte továbbá, hogy a fiatalok 13 százaléka elektronikus cigarettát szív, amely ugyancsak káros az egészségre.


Demjén Tibor szerint egyre több fiatal támogatja, hogy nyilvános helyen ne lehessen rágyújtani. Arányuk 2012-ben már 97 százalék volt. A felmérés adataiból az is kiderül, hogy többek között a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályozásnak köszönhetően egyre kevesebb fiatal kénytelen szenvedni a dohányfüsttől, ezzel együtt a passzív dohányzás okozta ártalmaktól, ugyanakkor a fiatalok 40 százaléka úgy gondolja, hogy a passzív dohányzás nem káros.


(MTI)