2013
jan.
14

Pályáztatás helyett kinevezés

nemzeti szinhazL. Simon László kulturális államtitkár azt javasolja, hogy a jövőben a kiemelt állami intézmények (színházak, múzeumok, levéltárak) eseten ne legyen kötelező a pályáztatás az intézményvezetői posztra.


Pályáztatás helyett a központi kormányzat nevezze ki ezentúl az állami fennhatóságú kulturális intézmények igazgatóit - L. Simon László kulturális államtitkár erről vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt a Nemzeti Színház élén történt igazgatóváltás kapcsán. Visszautasította a műsorvezető felvetését, miszerint, ha nem lesz pályáztatás, akkor kézivezérlésről lehet beszélni.
Az államtitkár a műsorban elmondta, hogy az elképzelésről, a szükséges jogszabályi változtatásról már egyeztettek Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel. Olyan módosítást is terveznek a színházak és az Operaház esetén, hogy vezetőváltáskor legyen egy intézményesített átadás-átvételi időszak, a színházakat illetően fél év, az Operaház esetében pedig egy év.
A jogszabálymódosításra az Operaház, illetve a Néprajzi Múzeum igazgatói kinevezése után kerülne sor. Az államtitkár azt is jónak látná, ha az önkormányzati fenntartású intézmények számára is megadnák a lehetőségét a pályáztatás nélküli kinevezésre.

(forrás: atv.hu)


A szerkesztő megjegyzése
Az államtitkár szerint szó sem lesz kézivezérlésről, központi irányításról. Lehet. Csak ugye a pályáztatás lényege, hogy SZAKEMBEREKET hallgat meg és közülük javasol egyet az illetékes SZAKMAI BIZOTTSÁG, függetlenül most attól, hogy a jelentkező milyen politikai nézetű ember. A kinevezéssel megfordul a dolog: a szempontok közül első helyen lesz a párthűség, és csak utána a hozzáértés. Nyilván túl önálló, határozott szakmai, vezetői elképzelésekkel rendelkező egyént nem fognak kinevezni, mert azt nem lehet irányítani. A kinevezésnek az a kulcsa, hogy az illető mindig tudja, kitől kapta a sarzsit. Ha megpróbálja a központi utasítást szabotálni, már szedheti is a csomagját...