2013
jan.
13

Az uszító ellen demonstráltak

bayer dk1 mtiA rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés ellen tartott demonstrációt a Fidesz budapesti székháza előtt vasárnap délután a Demokratikus Koalíció (DK) és a hozzá csatlakozó pártok, szervezetek Bayer Zsolt cikke miatt. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője arra szólította fel a baloldalt, hogy hagyja abba a gyűlöletkampányt, ne álljon a gyilkosok oldalára.


A rasszizmus ellen tartott demonstrációt a DK a Fidesz székháza előtt. A rendezvényen az épület előtt felállított dobogón beszédet tartók egyebek mellett azt kérték, szólaljon meg Orbán Viktor miniszterelnök az ügyben, és zárják ki a Fideszből Bayer Zsoltot.
Vadai Ágnes, a DK alelnöke szerint aki demokratának vallja magát, akár bal-, vagy jobboldali, az most nem lehet néma. Beszélt arról, hogy olyan nyitott, toleráns, egymást tisztelő társadalmat szeretne, ahol nem számít, ki honnan jön, ahol a gyűlölködés nem része a mindennapi életnek és beszédnek, és ahol nem kell folyton antifasiszta és antirasszista tüntetetéseket szervezni.


Iványi Gábor lelkész Bayer Zsolt írását gyalázatosnak és istenkáromlónak nevezte, és arról beszélt, a publicista évek óta folyamatosan uszít. Ungár Klára, a SZEMA-Liberális Párt elnöke, a Fidesz korábbi tagja beszédében úgy fogalmazott: amit a Fidesz korábban képviselt, annak mára hátat fordított, és a szabadság pártjából az elnyomók, üldözők pártjává lett.
A rendezvényen felolvasták a Mazsihisz és a Hit Gyülekezetének korábban már közzétett nyilatkozatát, amelyben elítélték Bayer Zsolt szavait. Felolvasták továbbá Schiffer András LMP-s politikus levelét, amelyben az ellenzéki politikus jelezte: fontosnak tartja a DK kezdeményezését a demonstrációra és támogatják is, ugyanakkor szervezetként nem kívántak részt venni a rendezvényen.
Teleki László, a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja, a korábbi szocialista kormány roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja Mesterházy Attila pártelnök üdvözletét tolmácsolva azt mondta, nem tűrik a Bayer Zsolt féle általánosító, uszító kirekesztő írásokat.


bayer dk2 mtiA terézvárosi Lendvay utca lezárt szakaszán több százan jelentek meg, köztük Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, valamint Lendvai Ildikó, Török Zsolt, Horváth Csaba, Szanyi Tibor szocialista politikus, továbbá roma közéleti személyek, köztük Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnevezésű szervezet vezetője.
A résztvevők közül többen táblát viseltek a nyakukban azzal a felirattal: „Én is cigány vagyok". Volt, aki olyan táblát tartott a kezében, amin az állt: „Embert barátjáról, pártot tagságáról!". Mások uniós, magyar, roma DK-s és Szolidaritás-zászlókat hoztak magukkal. A tüntetőket a Fidesz székházára kifeszített hatalmas molinó fogadta a következő felirattal: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok Ron Werberre!"


A demonstrációt követően Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője közleményben szólította fel a baloldalt, hogy hagyja abba a gyűlöletkampányt, ne álljon a gyilkosok oldalára. Rámutatott: a baloldal kampányával bátorítja a bűnelkövetőket, hiszen ezt arra utal, hogy szerintük nem az a bűnös, aki embert öl, hanem az, aki ezen felháborodik. A Fidesz további megoldásokat keres arra, hogyan szorítsák vissza a brutális támadásokat. A rendőrség példás gyorsasággal fogta el mind az ózdi, mind pedig a szigethalmi gyilkosságok gyanúsítottjait, ami visszatartó erő lehet a bűnözők számára.

 


Bayer Zsoltnak január 5-én jelent meg az írása a Magyar Hírlapban. Ebben a publicista egy szigethalmi késeléses bűncselekményre utalva úgy fogalmazott, hogy „gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: „a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását. Bayer Zsolt később a bírálatokra válaszolva azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. A cikk miatt két magánszemély feljelentést tett közösség elleni izgatásra hivatkozva, de azt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.


(MTI, fotó: MTI)