2013
jan.
10

Megszűntetik az állami álláshelyeket

kozlonyAzonnali hatállyal megszüntetik az államigazgatásban a betöltetlen álláshelyeket. A kormány erről szóló határozata a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, amely egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy a minisztériumokban a vezetői munkakörök aránya nem haladhatja meg a 15 százalékot.

 

Megszüntetik az államigazgatás betöltetlen állásait. A döntés szerint a tárcavezetőknek a minisztériumukban és az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó szerveknél kell megszüntetni a legalább három hónapja betöltetlen állásokat. Ez alól csak a jogszabályban külön meghatározott, valamint a rendvédelmi és honvédelmi munkahelyek jelentenek kivételt.


A miniszterek január 15-ig, azaz keddig kötelesek jelentést készíteni a megszüntetésről Navracsics Tibornak. A miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek ezt követően egy hónap áll rendelkezésére arra, hogy javaslatot terjesszen a kormány elé a Miniszterelnökségen, a tárcáknál, valamint az igazgatási és az igazgatás jellegű munkát végző központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszámát rögzítő határozat módosítására.
A tárcavezetőknek március 31-ig arról is kell gondoskodniuk, hogy a minisztériumukban az úgynevezett funkcionális létszám - vagyis az adott szervezet működtetését szolgáló, de nem az alapfeladat ellátására irányuló munkakörök száma -  legfeljebb 25 százalék, a hozzájuk tartozó szerveknél pedig maximum 15 százalék legyen. Az e fölötti funkcionális munkaköröket a kormányhatározat értelmében március végéig ugyancsak meg kell szüntetni.


A szabályozás kitér a vezető tisztségekben dolgozókra is, akikkel kapcsolatban úgy rendelkezik: a tárcáknál a vezetői munkakörök aránya nem haladhatja meg a 15, a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szerveknél pedig a 10 százalékot. Ennek határideje szintén március 31.


(MTI)