2020
júl.
05

Hogyan fejlődött az online szerencsejáték üzletág az elmúlt évtizedben?

Írta: szerk

rulett 1A szerencsejátékok hosszú múltra tekintenek vissza. Igazából senki nem tudja, hogy mikortól számíthatjuk a szerencsejátékok kezdetét. Jól ismert, hogy már az ősi civilizációkban számos játékot játszottak, de ezekről viszonylag kevés írásos anyag maradt fenn. A modern kaszinójátékok is többszáz éves múltra vezethetők vissza, és az eredetük Európában és azon belül Olaszországban és Franciaországban keresendők.

  

   Az első kaszinók Olaszországban jöttek létre, amelyek között a legrégebbi kaszinó az 1638-as alapítású Casino di Venezia Velencében, amely még ma is működik. Azóta az üzletág óriási fejlődésen ment keresztül, de az alapok mégis maradtak ugyanazok. Ebben a cikkben leírjuk azokat a változásokat és újításokat, amelyek az elmúlt 10 évben mentek végbe a szerencsejáték üzletágban.

 

A kaszinójátékok fejlődése

 

Játékoskör változása

   Az online kaszinó játékosait jobban szemügyre véve az állapítható meg, hogy a játékosok döntő része 40-es, 50-es és 60-as éveiben jár. A korösszetétel abból adódik, hogy bizonyos vagyont fel kell építeniük a játékosoknak, hogy a kaszinók rendszeres játékosai legyenek. A kaszinójáték egy drága mulatság és a játékosok egy döntő része veszít a játékban. ezért általában olyan játékosok járnak oda, akik megengedhetik maguknak azt, hogy bizonyos összeget elveszítsenek a kaszinóban. Azonban az utóbbi időben jól felismerhető egy trend, amely szerint egyre több fiatalabb, 20-as és 30-as éveiben járó játékos jelenik meg a kaszinókban. Ez a trend részben magyarázható azzal, hogy a fiatalok jóval többet használják a mobiltelefonokat, és sokkal jobban tájékozottak a különböző online kaszinószolgáltatók körében.

 

Nagyobb választék

   A szerencsejáték üzletág hasonlóan más szektorokhoz állandóan különböző piaci hatásoknak és fluktuációknak van kitéve, amelyek végül egy trendet alakítanak ki. A szerencsejáték üzletág kialakulása idején csak néhány játék közül lehetett választani. Azonban a kaszinószolgáltatók felismerték, hogy bővíteniük kell a játékválasztékot, hogy megtartsák az ügyfeleket. A játékválasztékhoz már hosszú ideje hozzátartoztak a klasszikus kártyajátékok, mint a póker és a huszonegyes, illetve az asztali játékok, mint például a rulett. A meglevő játékválaszték mellett sok kaszinószolgáltató és játékfejlesztő egészen új játékokkal jelent meg, amelyek nagyon hatásosnak bizonyultak és egy újabb játékközönséget alakítottak ki. Különösen sok nyerőgép jelent meg az utóbbi években, és ez is azt mutatja, hogy miért a nyerőgépek a legnépszerűbb játékok a világon. 

 

Jobb minőség

   Azonban nemcsak a választékot bővítették a kaszinószolgáltatók az elmúlt évtizedben, hanem a minőségben is egy ugrásszerű fejlődés ment végbe. A kaszinószolgáltatók pontosan tudják, hogy a játékosok a kiváló minőségű játékokat keresik, ezért a játékosok megtartása és új játékosok megszerzése érdekében mindent meg kel tenniük és a lehető legjobb minőséget kell biztosítaniuk. A kaszinószolgáltatók komoly küzdelmet folytatnak a játékosokért, hasonlóan más piacok működéséhez. A kaszinójátékokat a legjobb játékfejlesztőktől szerzik be, és különböző teszteknek vetik alá őket és a játékosok visszajelzései alapján alakítják ki a játékválasztékot.

 

Népszerűbb játékok

   A választék és a minőség nagyon fontos, de nem minden. A kaszinószolgáltatók megpróbálják a legjobb játékokat kiválasztani és a legmodernebb játékokat szerzik be, de a döntést a játékosok hozzák meg, ahogy mondani szokás a puding próbája az evés. A kiváló minőség önmagában nem garantálja a sikert. Előfordulhat, hogy egy játék nagyon jó grafikai jellemzőkkel rendelkezik, de a játék témája vagy ötlete nem nyeri el a játékosok tetszését. A kaszinószolgáltatók folyamatosan kapcsolatban vannak a játékosokkal és mindenféle visszajelzést nagyon szívesen fogadnak, hogy hogyan lehetne a játékot tovább fejleszteni vagy még jobbá tenni. Pontosan követik azt, hogy milyen játékokat választanak ki a játékosok és mennyi ideig játszanak velük, illetve melyik játékot próbálják ki és nem játszanak velük többet. Ezen adatokat kiértékelik és ez alapján döntik el azt, hogy melyik játékok maradnak meg a választékban és melyik játékokat helyezik a kiemelt pozíciókba.

 

rulett 1 600px

 

Hatékony marketing és bónuszajánlatok

   A játékosok számának növekedését az online kaszinók a kiváló minőség biztosítása mellett azzal is érték el, hogy nagyon vonzó bónuszajánlatokat kínáltak. Az online kaszinóknak kiváló reklámfogásokat kell bevetniük, hogy elnyerjék a játékosok tetszését már az első ránézésre. Sok internetfelhasználó egyáltalán nem olvassa el a hosszú szövegeket, hanem csak néhány másodpercet tölt egy oldal megnézésével, ezért a megfelelő vizuális hatás kialakítása nagyon fontos egy reklámnál. A leghatékonyabb reklámfogások közé tartoznak az üdvözlőbónuszok. Az üdvözlőbónuszok általában egy nagyobb összegű pénzjutalmat és adott számú ingyenes pörgetést tartalmaznak. Persze az üdvözlőbónuszoknak feltételei is vannak, általában egy minimális összegű letétet kell elhelyezni a regisztrációt követően.

 

Üzletág gyors növekedése

   Az online szerencsejátékok minden évben egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak le, ami a játékosok számának növekedéséből származik. A forgalom nagyjából 5 év alatt megduplázódott, azaz 10 éves távlatban körülbelül a négyszeresére növekedett. Egyre több országból kapcsolódnak be játékosok az online kaszinójátékokba, ezért egy új országban való megjelenés a forgalom további növekedését eredményezheti. Az országok gazdasági fejlődésével párhuzamosan a játékosok keresete is növekszik, ezért az online kaszinók is évről évre emelik a különböző díjakat, ami automatikusan növeli a bevételüket.

 

Digitalizáció elterjedése

   Az elmúlt években a világ egyre gyorsabb ütemben fejlődik a digitalizáció felé. A szerencsejáték üzletág időben ismerte fel ezt a trendet, és elkezdte kiépíteni a pozícióit az online kaszinók piacra dobásával. Az online kaszinók elterjedésének több oka is van, de az egyik legfontosabb ok minden bizonnyal az, hogy otthonról vagy utazás közben könnyedén érhetünk el egy kaszinóoldalt, akkor is, ha nem tartózkodunk egy valódi kaszinó közelében.

 

Mobilitás

   A játékosok egyre többet utaznak és egyáltalán nem akarják az utazás vagy a távollét ideje alatt felfüggeszteni a játékot. Korábban az online szerencsejátékok kizárólag böngészőkön keresztül voltak elérhetők, azonban manapság egyre több kaszinószolgáltató fejleszt ki mobiltelefonos verziókat, amelyekkel mobiltelefonokon és tableteken keresztül lehet játszani.

 

Új fizetési módok

   A fizetési módok az utóbbi években lényegesen megváltoztak. Az egyik fontos változás az volt, hogy az online kaszinók is elkezdték elfogadni a kriptovalutákat. Sokan a kriptovalutákat tartják a jövő fizetőeszközének, míg mások elég szkeptikusak és nem tarják fizetőeszköznek őket.

 

Globálisan engedélyezett játékok

   Az utóbbi időben az online szerencsejátékok engedélyezésében is komoly változások történtek. Korábban nagyon sok ország tiltotta vagy korlátozta az online szerencsejátékokat valamilyen formában, mert komoly biztonsági problémát láttak bennük és így próbálták a fogyasztókat védeni az internetes csalástól. Azonban az utóbbi időszakban az adatvédelemben és a titkosításban végbement fejlődésnek köszönhetően egyre jobban lehet garantálni a biztonságot.

 

   A megfelelő engedéllyel rendelkező online kaszinók az engedélyeket és tanúsítványokat feltüntetik a weboldalukon. Egyre több ország legalizálja ismét az online kaszinókat és egyre több ország játékosainak biztosítják a részvételt. Korábban nagyon sokan éltek olyan országokban, akiknek az online kaszinók nem engedélyezték a részvételt, azonban a kaszinószolgáltatók rájöttek arra, hogy egy sokkal nagyobb ügyfélkörrel jóval nagyobb jövedelemhez jutnak még akkor is, ha ezen ügyfelek között esetleg néhányan nem tisztességesen próbálnak játszani.