2021
ápr.
10

A Richter vitte el a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

Írta: szerk

RG lead 1A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága a Richter Gedeon Nyrt.-nek ítélte a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a csontritkulás kezelésére szolgáló bioszimiláris készítmény, a Terrosa® létrehozásáért – tette közzé honlapján a gyógyszergyár a jó hírt még március végén.

 

 

A világ gyógyszerpiacainak egyik leggyorsabban növekvő szegmense a biotechnológiai úton előállítható, úgynevezett biohasonló gyógyszerek piaca. A Richter Gedeon Nyrt. 120 éves történetében az innováció mindig meghatározó szerepet játszott, amelyben a biotechnológia a kezdetektől fogva kiemelt helyet foglalt el.

 

   nagydijA bioszimiláris készítmények az eredeti biotechnológiai gyógyszerekhez hasonló hatékonyságú és biztonságú, ugyanakkor jóval költséghatékonyabb kezelést tesznek lehetővé, csökkentve ezzel az egészségbiztosítók finanszírozási terheit és megkönnyítve a betegek hozzáférését az adott terápiához.

   A Richter vezetősége 2006-ban hozott stratégiai döntést arról, hogy belép erre az új, magas szellemi hozzáadott értéket képviselő területre. Mára mikrobiális fermentáció alapú (Richter-Helm Biologics, Németország), valamint emlőssejtes fehérje expresszió alapú fejlesztéseket lehetővé tevő üzemmel és gyártókapacitással (Debrecen) rendelkezik a vállalat.

 

   Az idén innovációs nagydíjjal elismert, Terrosa® márkanéven forgalmazott bioszimiláris teriparatid fejlesztése során több új, innovatív megoldást kellett bevezetni a siker eléréséhez. A Terrosa® 2019-es piacra lépése bizonyítja a Richter 2006-os stratégiai döntésének sikerét, hiszen annak első eredményeként egy olyan terméket sikerült bevezetni, amellyel a hazai gazdaság és a hazai gyógyszeripar szempontjából is kiemelkedő árbevételt ért el a Társaság, megvalósítva ezzel az ideális „invented and made in Hungary” gazdaságfejlesztési koncepciót.

   OrbanGabor2Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója (képünk) az innovációs nagydíj elnyerése kapcsán elmondta: 

   „Rendkívül büszkék vagyunk, hogy három év után ismét innovációs nagydíjban részesültünk, most egy olyan készítményünkkel, amely a stratégiai jelentőségű biotechnológiai üzletágunk első saját fejlesztésű bioszimiláris terméke, és amelynek hozzájárulása egyre jelentősebb az árbevételünkhöz. A Terrosa® révén, amelyet 2019 augusztusában vezettük be először Európában, majd a világ több pontján, számos beteg számára bővítettük a választási lehetőségeket, megkönnyítve a terápiához történő hozzáférést.”

    Az osteoporosis, vagyis csontritkulás a csontrendszer megbetegedése, amelyben a csonttömeg megfogyása, a microarchitectura károsodása és a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezet.

 

ind 1

   A társadalmi öregedés folytán a csontritkulás napjaink egyik komoly népegészségügyi kihívása; magas prevalenciájának és a betegségre jellemző hosszú tünetmentességnek köszönhetően méltán tartják korunk néma járványának. Felimerésére legtöbb esetben már csak a szövődményt jelentő csonttörés(ek) kialakulása után kerül sor.

 

   A Terrosa® jelenleg az Európai Unión kívül a föld számos országában, köztük Svájcban, Japánban, Kanadában, Ausztráliában kerül forgalomba, közvetlenül a Richter Gedeon Nyrt. vagy partnerei által, jelentős árbevételt generálva.

 

fotó: richter.hu; innovacio.hu