2017
dec.
11

Mátyás király emlékév lesz 2018

Írta: szerk

matyas kiralyMátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

 

 

 

Az államtitkár közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.


    Potápi Árpád János az emlékévvel összefüggésben kiemelte a magyar identitás szorosabbra fűzését, és azt mondta: – Mátyás király erős kezű, jelentős uralkodóként vonult be a történelembe. Megerősítette Magyarországot, felismerte, hogy csak így lehet megállítani az oszmán birodalom terjeszkedését. Nemcsak a történetírás, hanem mondáink és népmeséink is őrzik alakját. 


    potapi arpadElmondta, azt is,  január 12-14-én Szegeden emlékező szentmisét tartanak, január 20. és 24. között jótékonysági reneszánsz bál, ételkóstoló és forgatag lesz Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a fővárosban. Márciusban Székesfehérváron koronázási misét tartanak, áprilisban Mátyás király halálának évfordulóján megemlékezés lesz Bécsben és Budapesten. Júniusban Bécsben kiállítás nyílik majd a város elfoglalásának évfordulóján.


    Az emlékév a kolozsvári magyar napok egyik központi programeleme is lesz majd a tervek szerint. 
    A programok lebonyolítója a Magyarság Háza lesz, az ötletadó az Emberi Méltóság Tanácsa és Gaal Gergely volt – ismertette Potápi Árpád János (képünk)

 

   A sajtótájékoztatón felszólalt Gaal Gergely (KDNP) országgyűlési képviselő, a tanácsadó testület elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának, az emlékév ötletadójának elnöke, Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

 

MTI; fotó: karpatinfo.net;