2017
nov.
07

Lehet népszavazás a Civiltörvény visszavonásáról

Írta: szerk

momentumBő egy héten belül elindulhat a Momentum aláírásgyűjtése annak érdekében, hogy népszavazást rendezhessenek a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló, nyáron elfogadott törvény visszavonásáról – mondta kedden Budapesten, sajtótájékoztatón Orosz Anna elnökségi tag.

 

 

A Momentum elsődleges feladata a következő hetekben az, hogy minden erőforrását a szerte az országban való kitelepülésre összpontosítsa, beszélgessen az emberekkel, aláírásokat gyűjtsön – mondta, célnak a törvény visszavonatását nevezve.


    orosz anna 1050x600A kormánypárti képviselők által megszavazott törvénnyel a Fidesz „listázza és egyben ellehetetleníti a civil szervezetek működését; ezzel azt bizonyította, hogy nem állampolgárként, nem partnerként, hanem alattvalóként tekint a magyar emberekre”, ami történt, az „puszta hatalomtechnikázás”.
    Hangsúlyozta, a civil szervezetek teremtik meg egy jól működő, demokratikus, szolidáris, önszerveződő közösség alapjait, felbecsülhetetlen munkát végeznek. Hozzátette, a civil szervezetek „olyan munkát végeznek el, ami alapvetően az állam feladata lenne, ezért a kormánynak nem harcolnia kellene ellenük és nem gyűlöletkampányt kellene ellenük folytatnia, hanem együtt kellene működnie velük”.


    A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

   A Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén tagadta meg a kérdés hitelesítését, de a Kúria kedden – jogerős döntéssel – hitelesítette azt.

 

MTI; fotó: atv.hu; momentum.hu