2017
szep.
06

Átnevezik az egyik magyar megyét

Írta: szerk

cs cs megyeCsongrád-Csanád megyévé neveztetné át Csongrád megyét hétfőn benyújtott parlamenti javaslatával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

 

 

 

Csongrád-Csanád megye székhelye is Szeged lenne. A tényleges névhasználatra Lázár János önálló hatálybalépési időpontot javasolt: 2020. június 4-ét. 


    Lázár János a határozati javaslat indoklásában azt írta: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos – esetenként sok száz éves – emlékét őrizték meg. A miniszter szerint a „történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni”. 


    Ebből kiindulva merült fel Csongrád megye nevének megváltoztatása – tette hozzá. Emlékeztetett: a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatában támogatta a névváltoztatást. A hivatalos névváltozáshoz a Parlament jóváhagyása is szükséges.

 

   Lázár János korábban Pest megye nevét is szerette volna megváltoztatni, de június végén a képviselők egyhangúlag nemlegesen döntöttek a javaslatról.

 
MTI;