2017
szep.
06

A kormány bukta a kvótapert

Írta: szerk

kvotaMagyarország újabb jogi csatározások előtt áll – jelentette ki az igazságügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, arra reagálva, hogy az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet.

    

 

Trócsányi László azt mondta, sajnálják, hogy a testület figyelmen kívül hagyta Magyarország jogilag megalapozott érvelését, és úgy határozott, hogy félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit.


    Szavai szerint a döntés megbontotta az Európai Unió (EU) intézményeinek egyensúlyát: annak nyertese az Európai Bizottság, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje. – Holott az unió politikai irányát az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők testületének kellene meghatároznia – mondta.


    Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a bíróság érvelése nem meggyőző, és az „európai mainstream” alátámasztását szolgálja.  –  Tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhattak volna –jegyezte meg.

 

MTI; fotó: infogyor.hu