2017
már.
22

A klímaváltozás és a hungarikumok

Írta: szerk

FM vizslaKét érdekes és fontos témában nyilatkozott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter két állami médiumban ma reggel. Témái a klímaváltozás hatásai a növényzetre és a hungarikumok voltak.

 

 

Fazekas Sándor azt fejtegette, hogy a klímaváltozás miatt az a legfontosabb szempont, minél több erdő és fás terület legyen, ezért az erdőtörvény módosításával az a kormány egyik célja, hogy segítse a magánerdő-gazdálkodókat, hiszen az állami erdőterületek gyakorlatilag megteltek.

   – A magyarországi erdőkbe gazdaságosan termelhető és a klímaváltozáshoz alkalmazkodni képes fa fajokat kell telepíteni és egyúttal meg kell gátolni az invazív fajok elterjedését.  Az éghajlat változás miatt egyre melegebbek a nyarak, egyenlőtlen a csapadék eloszlás és a jelenlegi növényfajok visszaszorulóban vannak – mondta Fazekas Sándor  

 

***    

    A tárcavezető más helyen arról szólt, hogy tegnap a hungarikumok sorába emelték az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét.
    A miniszter szerint „a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei, a magyar életérzés részei, a magyarság nagykövetei és összetartó erőt is jelentenek”.
    Az ország már 64 hungarikummal rendelkezik – emlékeztetett Fazekas Sándor.

 

MTI; fotó: kutya-tar.hu/Maróti Béla