AD-blacklist1

2011
szep.
11

Egy köztéri vécé is lehet kulturált

DSCF1296Ha minden feltétel teljesül, akkor néhány hét múlva nem kell már a művelődési házakba járni ahhoz, hogy valaki a hirtelen jött szükségét elvégezze. Lapunk mintaként egy belvárosi köztéri vécét ajánl az illetékesek figyelmébe.

 

Talán a levéltárakban vagy múzeumi képeken érdemes kutatni ahhoz, hogy kiderüljön, volt-e valaha Kőbánya centrumában – vagy a nagy forgalmú lakóövezetek közelében – nyilvános köztéri illemhely. Nyilvánosnak nyilvános volt, csak nem köztéri a Liget (leánykori nevén: Zalka Máté) téri MÁV-állomás épületében lévő „objektum”. Azt nem tudjuk, hogy mostanában be lehet-e oda térni – egészségvédelmi és biztonsági okok miatt inkább kihagytuk a megállót. Dicsérendő is az önkormányzat szándéka, hogy legyen végre valahára olyan hely, ahova szükség esetén be lehet vonulni. (Jobb híján jelenleg a központban a Kőrösi vagy a KÖSZI vécéje lehet a célpont. Egyetlen kivételként az Újköztemető melletti tényleg nyilvános vécé említhető.) Ám a szándék évek óta csak óhaj is maradt: az aktuális költségvetésbe mindig betervezték a fedezetet, de mégsem készült el egy darab sem.


Úgy néz ki, most megmozdult valami. A képviselő-testület a júliusi tanácskozásán tárgyalta és fogadta el azt a javaslatot, 23 millió forintból épüljön két köztéri illemhely. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Radványi Gábor alpolgármester elmondta, hogy a térfigyelő kamerákkal védett utcákon kerestek alkalmas helyet, így lett az egyik számra kiszemelve az Újhegyi sétány és Tóvirág utca sarka, a másik számára pedig a Kőrösi Csoma Sándor sétány. Utóbbi a posta előtti területen lehet, amennyiben az önkormányzat megegyezik a vállalattal. Ha nem sikerül, úgy a posta mellett, a Füzér utca egy arrébb eső pontján állítják fel.


DSCF1295Hogy milyen lesz? Az alpolgármester szerint 100 forintos érme bedobásával lehet majd igénybe venni, automata üzemmódú lesz, és masszív elemekből épül fel, hogy ne lehessen hamar tönkretenni. Mint mondta, az őszi hónapok valamelyikében már üzemkész állapotban „várják a vendégeket”. Felvetettük, nem lenne-e jó a budapesti köztéri vécéket üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művekkel kooperálni az ügyben, Radványi szerint akár ez is elképzelhető.


Nehéz Budapest más pontjain adoptálásra érdemes mintát találni – mi mégis rábukkantunk egyre. A Belvárosban, a József Nádor tér déli végében található egy minden tekintetben megfelelő, a környezetbe látványra idomuló – az FCSM által működtetett – szerkezet. (Jobb oldali képen.) Az ajtaja egy százas bedobásával nyílik, a nyitás közben automatikusan öblíti a csészét. Továbbá volt benne tisztítókefe és a fém-mosdókagylóban lehetett kezet mosni. Egyetlen negatívum, hogy a hagyományos papír és a kéztörlő – tesztelésünk idején, hétköznap késő délután –egyaránt elfogyott. Az is látszott, hogy valaki igencsak haragudott a szerkezetre, mert a tükör tartópántját kissé kifordította a helyéről.
Az előnyöket és a hátrányokat is figyelembe véve egy-egy ilyet, a központban és Újhegyen is, mi magunk jó szívvel el tudnánk fogadni.