AD-blacklist1

2023
máj.
14

Európa-nap az Európa Parkban

Írta: Oszvald György

Momentum EP 014 leadÜnnepeljük meg együtt az Európa-napot! Találkozzunk az Európa Parkban, ahol a kőbányai Momentum családi programokkal készül: kvíz, társasjáték, beszélgetés 12 és 18 óra között a Maglódi út 10-nél! – állt a Momentum május 7-i eseményére szóló felhívásában.

 

  

   Az idő kedvezett a családi napnak, s szép lassan érkeztek az őrdeklődők is. Volt, aki a villamosról leszállva kérdezte, hogy aláírást gyűjtenek-e, mert azt szívesen megteszi, de itt maradni nem tud egyéb programja miatt. Őszintén szólva, nem tolongtak a vendégek, aki viszont eljött nem csalatkozott: zsíroskenyér, szörp, ha valakinek kevés volt az ebéd, a gyerekek játszhattak, a bátrabbak háromféle – néha becsapós – totót tölthettek ki az Európai Unió történetéről jelenéről szóló témákban.

 

   xMom 3Ami viszont a legfontosabb, hogy a rendezvény lehetőséget adott egy kötetlen beszélgetésre. Stemler Diána a facebookon írt meg egy gondolatébresztő invitálást:

 

   „Általános iskolába jártam, amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz és a tanáraink megismertették velünk az uniós értékeket. Az európai alapértékek nem holmi üres frázisok, hanem a békés és egymást támogató európai kontinens alapkövei. Ünnepeljük ezeket az értékeket együtt.”

 

   Amíg Diána egy hosszabb interjúban válaszolt a kérdésekre, kicsit körülnéztem. A korábban meglehetősen elhanyagolt parkban – egyes részleteiben a mai napig az – most „rend” uralkodott: a teljes területen lekaszálták a füvet, s hogy használható legyen a terep, a momentumosok összegereblyézték, összeszedték a szemetet, felseperték a villamosmegálló mögötti területet. A park egy részén kisebb rönkökkel kialakított kör közepére virágokat ültettek. Egyszóval, vendégváró környezetet varázsoltak.

 

   Momentum EP 004Nem tudtam megállni, hogy ne tegyem szóvá, ami nagyon bántja a csőrömet. A magyarázathoz, a miérthez tartozik, hogy évekkel ezelőtt a park egyik létrehozója, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola igazgatójának jeleztem, hogy az emléktábla szövege nem látszik az eléje ültetett bokortól.

 

   Bár lehet, hogy kissé megritkították, az olvashatóságon ez vajmi keveset változtatott. Megjegyzem, a Momentum plakátján egy bokor nélküli emléktábla látható, sőt, mellette padok is vannak, de a május 7-i állapot valósága más. (Egy hétre rá sem változott semmi, igaz, a szemetest kiürítették.)

 

   Az már csak hab a tortán, hogy a feliratozás festése megkopott, több helyen alig olvasható. Nem szép látvány!

 

   xMom 4No, de van más „gondom” is. A park két szélén kisebb domb emelkedik: a villamosmegálló mögötti halom körül kőből rakott oszlopok merednek, a tetejükön kiálló vasrudak jelzik, hogy valaha ezeken gerendák koronázták az építményt, s egyféle görögös illúziót látványát keltették.

   Az pedig rejtély, hogy a másik, a szemközti dombocska előtt felszedett, vélhetően bitumen (vagy más anyagú) lapok nyomai láthatók. Nem tartom kizártnak, hogy korábban ott játszótér volt.

 

     A felvetéseimmel Diána is egyetértett, és az is szóba került, hogy ez a helyszín megérdemelné a helyreállítást, s teret adhatna különféle rendezvényeknek. A kőbányai Momentum és Stemler Diána kezdeményezője ezeknek, s ha már május 9-én ünnepeljük meg az Európa-napot, a Schuman-nyilatkozat* évfordulóját, kézenfekvő volt az Európa Parkban felállítani a sátrukat…

 

Nem véletlenül írom le az emléktábla szövegét.

 

„EURÓPA PARK

 

Készült 2002-ben,

a Die Europaer és a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola

kezdeményezésére, a Budapest Kőbányai Önkormányzat és a Fővárosi

Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága együttműködésével,

a Pannon-Park Forest Kft. kivitelezésében.

 

TÁMOGATÓK

Antiqua ec.

Dreher Sörgyárak Rt.

EGIS Gyógyszergyár Rt.

ERECO Rt.

Fe-Ferrum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

FŐKERT Rt.

Garde Matic Kft.

Hermes ÁFÉSZ

Ipomea Bt.

Kompan Képviselet

Kovács Kőfaragó és Műkőipari Kft.

Kőfaragó Mesterek Kőbányai Ipartestülete

Kőbánya Környezetfejlesztésért Alapítvány

Kőváki Kft.

Laki Épületszobrász Rt.

Maróti Díszfaiskola

Morbau Kft.

Oázis Kertészeti Kft.

Peli-Kert Kft.

Prenor Kertészeti és Parképítő Kft.

Richter Gedeon Rt.

Silvánus Kft.

Főkert Tervezési Stúdió

Varsányi és Varsányi Kőfaragó Bt.

Váradi Faiskola Bt.

Virágért Kft.

Virágpaletta Kft.

Erdős Zoltán és Tsa. Bt.”

 

     Talán lesz olyan cég, vállalkozás, amely esetleg a zsebébe nyúl – minden jelenlegi gazdasági nehézség ellenére – és újfent támogatója lesz egy esetleges felújításnak, az eredeti állapot helyreállításának.

 

A cikkhez szerény képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY 


*/ Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én tárta a világ elé tervét, amely később a Schuman-nyilatkozatként vált híressé. Schuman azt javasolta, hogy az alapító tagállamok (azaz Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg) szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság, az Európai Szén- és Acélközösség alá.

   Az ESZAK volt az első nemzetek feletti európai intézmény, amely ma az Európai Unió néven ismert.