AD-blacklist1

2021
júl.
22

Sztárvendég az ukrán gasztronómiai napon

Írta: Oszvald György

ukr lead2A Kőbányai Ukrán Önkormányzat immár a 7. hagyományőrző gasztronómiai napot rendezte meg a Bárka Humánszolgáltató Központ kertjében, július 18-án. A rendezvényen vezetőikkel és családjaikkal részt vett több kerület ukrán önkormányzata is.

 

 

   Mondhatnánk, hogy a program a szokásos menetrendet követte, de ez nem lenne teljesen igaz, eltekintve egy-két valóban állandó momentumtól. Mert a csodálatos borscs levest most is meg kellett főzni, ezt a kőbányai Natália Margitics csinálta (irányította, felügyelte, kóstolgatta). A zöldségek, egyéb hozzávalók elkészítésében persze mások (is) segítettek.

   Egészen más a helyzet a varenyiki elkészítésével. Nincs ukrán hölgy, aki ne ismerné a munkamenetet. Így mindegy volt, hogy a kőbányai vagy az óbudai ukrán ült az asztalhoz, fiatal volt vagy az idősebbeket képviselte. Szorgalmasan gyúrták, töltötték a csemegét, az elkészült darabokat szépen sorba rendezték, letakarták, s a megfelelő időpontban zsupsz, belezúdították a forróvizes kondérba.

 

ukr 2 5 6

 

   Az ebéd előtti falatozáshoz pedig barna kenyéren elhelyezett finom szalonnadarabkák és vékonyra karikázott nyers uborka, némi kapor és újhagyma dukált.

 

   Hagyományosnak tekinthető még a gyerekeknek biztosított szórakozási lehetőségek sora: ugrálós csúszda, arcfestés, szappanbuborék-fújás, és a fő attrakció, a magyar dióveréshez hasonlítható „cukorkaverés”. Egy kerek kartondobozon a „szvjato borscsu” (borscs ünnepe) felirat állt, s ezt a cukorkákkal, apró csokikkal telerakott dobozt egy fa ágán általvetett kötélen belógatták a térbe.

   

ukr 4

 

   A feladat az volt, hogy egy rugalmas gumi ütővel ki tudja minél hamarébb kilyukasztani a dobozt, Persze a kötél végén álló ember megnehezítette a feladatot: nem volt elég, hogy az ide-oda lengedező dobozt nehéz volt eltalálni, még le és fel is húzogatta azt. Gyerekek és felnőttek sorbanálltak, hogy üssenek egy hatalmasat, ami kilyukasztja a dobozt. A végén sikerült, s kicsik, nagyok kapkodták össze mindannyiuk jutalmát.

   

ukr 1

 

   A gasztronapi program meglepetése volt a fiatal, de népszerű több kötetes ukrán író, Andrij Ljubka könyvbemutatója. Sokan ülték körbe az asztalt, forgatták, nézegették a kirakott köteteket, majd eljött a pillanat, amikor Ljubka több novellát is felolvasott. Az írások humorosak voltak, megnevettette a népes hallgatóságot.

   A teljesség kedvéért meg kell említenem, hogy a fiatal író nemcsak az írásban jeleskedett, de a főzésben is remekelt. Egy különleges céklás zöldséglevest készített, melyet jómagam is megkóstoltam, s nagyon finom volt.

   

ukr 3

 

   Az pedig egyedi, bár hagyományos az ukrán napokon, hogy a résztvevők egy közös csoportképet készítenek. Volt szerencsém ezt is megörökíteni. Külön szeretném kiemelni, hogy Petrovszka Viktória, a Kőbányai Ukrán Önkormányzat elnöke mint egy örökmozgó, hol itt, hol ott, szóval mindenütt felbukkant, intézkedett, beszélgetett, mindenkihez volt néhány kedves szava, vendégeket fogadott, s ha kellett bárhová beszállt segíteni.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY