AD-blacklist1

2021
júl.
16

Nemzetiségi gasztro és foci

Írta: Oszvald György

1Nemz foci stb N VID 046j leadA 4. Nemzetiségi Kulturális Nap és Gasztronómiai Bemutatót, valamint a rendezvényhez kapcsolódó Kőbányai Amatőr Labdarúgó tornát rendezték meg július 10-én. Az már magyomány, hogy a focit az Ihász utcai műfüves pályán, a többi rendezvényt pedig a Bárka kertjében bonyolítják le.

 

 

   A focipálya fél tízkor kezdett benépesülni, sorra érkeztek a torna csapatai. A bemelegítés után, tíz óra előtt pár perccel a fiúk összeálltak egy tablóképhez, majd egy nagyon laza és közvetlen megnyitó következett. Szabó Bogdán, a Kőbányai Szerb Önkormányzat elnöke, a torna rendezője röviden ismertette a szabályokat a négy csapatnak (az ukrán önkormányzattól két csapat, a roma és lengyel önkormányzattól 1-1 csapat állt ki): körmérközések lesznek, a játékidő 2x12 perc, a játékvezető Kovács Branko, a horvát önkormányzat elnöke, hivatásos játékvezető. Sajnos, hiányoztak a görögök, a szerbek, a horvátok, nem állított ki csapatot a Kőbányai Önkormányzat sem.

 

1Nemz foci stb N VID 046h

  A tornán részt vevő csapatok (jobbra hátul bordó mezben Szabó Bogdán és Radványi Gábor)

 

   „Ezt a tornát májusban szerettük volna megrendezni, de a pandémia közbeszólt, s ez az időpont többeknek nem volt megfelelő, ezért hiányzik több önkormányzat csapataˮ – mondta Bogdán.

  

  A szót ezután átadta Radványi Gábor alpolgármesternek. „Nem készültem hosszú beszéddel, de nem is illene ehhez a laza hangulathoz. A szervezőknek szeretném megköszönni mindenek előtt, hogy minden nehézség ellenére meg tudták rendezni a tornát.ˮ – mondta, majd köszöntötte a résztvevő csapatokat és a játékvezetőt. Kifejezte, reméli, hogy jó meccsek lesznek, s végig megmarad a vidám, családias hangulat. „Hajrá, mindegyik csapatnak szurkolokˮ – nyitotta meg a 4. tornát Radványi Gábor.

 

  Igaz, a torna eredményhirdetése, az érmek és a kupák átadása csak a délután folyamán történt meg, de felborítva a kronológiát, itt adjuk közre a végeredményt.

 

A kupa győztese: Ukrán önkormányzat (képünk)

IMG 20210710 141223c

  Balról: Jógáné Szabados Henrietta nemzetiségi referens, Radványi Gábor

 

2. Ukrán vegyes csapat, 3. Roma önkormányzat, 4. Lengyel önkormányzat.

 

Egyéni díjak

 

Gólkirály: Herczeg László

Legjobb Kapus: Lakatos Balázs

Legjobb játékos: Kővári Tibor

 

A díjakat és kupákat Radványi Gábor alpolgármester adta át.

 

***

   A mérkőzések ideje alatt, a szomszédos Bárka kertjében kezdetét vette egy nagyon gazdag és színvonalas kulturális műsor, melyet a szerb zenét játszó Babra zenekar nyitott meg, egy közel egy órás, igényes és magas színvonalú koncerttel. Programjukban népdalok és feldolgozások is szerepeltek.

   

Nemz foci stb D80 037

  A Babra zenekar

 

   Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a tradicionális dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve.

  Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével az aktív táncházi élet résztvevője. A Babra zenekar már több alkalommal lépett fel a Kőbányai Szerb Önkormányzat szervezésében a Kőrösi Kulturális Központ színpadán és a táncházakban.

  Nemz foci stb D80 041d   A bolgár Zornica együttes (képünk) következett.

 

   Az asszonyok csodás népviseletbe öltözve énekelték dalaikat. A Zornica (Esthajnalcsillag) Bolgár Hagyományőrző Együttes, amely Magyarországra házasodott bolgár asszonyok kezdeményezésére alakult 2000 tavaszán, már kezdetben azt a célt tűzte ki, hogy a bolgár népi táncokat, dalokat, néphagyományokat és népszokásokat életben tartsa, tovább örökítse, terjessze Magyarországon élő bolgárok között.

  Az együttes sikeréért legtöbbet a művészeti vezetőjük, a Szófiában koreográfiai iskolát végzett, Pro Cultura minoratarium hungariare díjas Büdyné Liliana Zafirova tett, akinek a nevét szakmai körökben jól ismerik Bulgáriában és Magyarországon kívül Montreálban, New Yorkban, Bécsben és Brnoban is.

 Nemz foci stb D80 049

   A Mingu zenekar

 

   Varázslatos hangulatot árasztott a három tagú örmény Mingu zenekar. Műsoruk egyszerre fejezte ki az örmény nép érzelmeit és gondolatait. A Mingu zenekar 2013-ban alakult, a tagok kiemelkedő tehetségű, szintén számos nemzetközi színpadon fellépett zenészek. A Mingu világzenei formáció, melyet Krámli Kinga Fonogram-díjas énekesnő hozott létre kiváló zenésztársaival. Az örmény népzene, a jazz, a pop és a rock különleges keveréke jellemző zenéjükre, a stílusok között pedig Kinga egyedi hangja teremti meg az összefogó harmóniát.

 

Nemz foci stb D80 108

  A horvát hagyományőrző tánccsoport

 

   A Horvát Hagyományőrző Egyesület fellépése meglepetés volt. A táncosok teljes új – mármint a jelenlévők többségének új – koreográfiákat muattak be: dalmát (Trogir, Split és Korcsula környéki) táncokat láthattak a jelenlévők. A táncokat betanította: Budavári Edina.

  A Horvát Hagyományőrző Egyesület 1996-ban alakult, amelynek elnöke Ispánovity Éva. Tagjai a magyarországi horvátok lakta településekről Budapestre költözött horvátok és a magyarországi horvátok néptáncait, népdalait kedvelő magyarok. Repertoárjában elsősorban a bácskai bunyevácok és bácskai sokácok, a Mura menti horvátok és anyaországi táncok találhatók meg, de feldolgozás alatt áll a többi horvát népcsoport néphagyománya és táncaik is.

 

Nemz foci stb D80 223g

  A lengyel önkormányzat produkciója

 

   Egészen más műfajjal jelentkeztek a lengyelek. Egy regényből mutattak be egy szerkesztett összeállítást. A produkció azzal kezdődött, hogy a résztvevőket Dávid Mária, a Kőbányai Lengyel Önkormányzat elnöke – maga is szereplőj a műsornak – mutatta be. A regényhőst, Zagłoba figuráját Danka Zoltán formázta meg, a zenés-énekes betéteket pedig az Anima Polonica Régizene Együttes két tagja, Karolina Socha (ének), Danuta Misiąg (furulya) szolgáltatták.

 

NIMG 20210710 133901a

  A képen Szálka Veronika és Oprea Constantin

 

   A Kőbányai Román Önkormányzatot két előadó képviselte. Gyimesi román viseletbe öltözött énekes, Szálka Veronika mutatkozott be elsőként. Hangja csodás volt, a programjában főleg román népdalok szerepeltek, de magyar nyelven is elénekelt egy dallamot.

  A produkciót nem zavarva készült műsorára az önkormányzat elnöke, Oprea Constantin. Előadásában világhírű énekesek, köztük Tom Jones, Engelbert Humperdinck dalai (pl.: Green Green Garss of Home, Please Release Me) szerepeltek. Szédületes tenorja ámulatba ejtette a vendégeket, hiszen a román önkormányzat újjáalakulása utáni első nemzetiségi karácsony alkalmával csak kevesen hallhatták.

 

***

 

Nemz foci gasztro

 

 

   A rendezvény azonban, mint azt a plakátok hirdették is, nemcsak a sportról és a nemzeti hagyományokról (ének, zene, tánc, viseletek) szólt. Fontos szerepet kapott a gasztronómia is – lévén ez a „műfajˮ ugyancsak része a nemzetiségek hagyományainak.

 

  A korábbi évekből már többféle nemzetiségi ételt ismertem, de a lengyelek igencsak megleptek. Arra számítottam, hogy találkozom majd a céklaleves valamelyik változatával, de nem így történt. A kínálatból a Zurek névre hallgató fehérkolbászos krumplileveslevest kóstoltam meg. Különlegessége az ízek harmóniájában rejlik, mondom, bár nem vagyok gasztronómiai szakember.

 

  A horvátok 15 kg marhahúsból – melynek a java lábszár, de volt benne tarja is – főzték a pörököltet. Egészen pontosan Bedovszki Károly volt a főszakács.

  Melelttük a szerbek jeleskedtek. A „főszakácsˮ – mint az lenni szokott, Szabó Bogdán, a szerb önkormányzat elnöke volt. Éltem a lehetősággel, s egy kóstoltató tányért kértem, ami azt jelenti, hogy több hagyományos szerb ételt tálaltak salátákkal.

 

  A rendezvény minden vonatkozásában kitánőre sikeredett, és jól tükrözte Radványi Gábor alpolgármester megnyitójának gondolatait: „A nemzetiségek törekvéseinek hármassága – a sport, kultúra és gasztronómia együttes bemutatása – követendő példa, s jelzi a nemzetiségek együttműkodését.ˮ – fogalamzott az alpolgármester.

 

cikkünköz képgaléria tartozik - ITT

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY