AD-blacklist1

2021
jún.
21

Örmény családi piknik

Írta: Oszvald György

családi piknik leadRagyogó napsütésben és sok-sok résztvevővel rendezték meg az Országos Örmény Önkormányzat nyárindító hagyományőrző nemzetiségi napját. A majd’ egésznapos rendezvénynek Kőbánya adott helyet június 12-én.

 

 

 

A hagyomány nem csak azt jelenti, hogy minden évben összejönnek az örmények és vendégeik egy jó kis szórakozásra. Ettől jóval több. A találkozások, beszélgetések lehetőségén túl nívós kultúrműsorral és jellegzetes örmény ételekkel (saslik, dolma) tették emlékezetessé a napot.

 

   Hadd említsük a legfontosabbakat! A Kőbányán rendezett nemzetiségi nap egy jól szervezett összefogás eredménye. Erről már tavaly is megemlékezett az Országos Örmény Önkormányzat:

 

   „Szuper hangulatban telt az Országos Örmény Önkormányzat a Kőbányai Örmény Önkormányzat, a Kispesti Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, Belváros Lipótváros Örmény Önkormányzata valamint hazai örmény kulturális szervezetek, Örmény Kultúráért Alapítvány, Örmény Kulturális Központ, Erdélyi Örmény Kulturális Központ által idén harmadik alkalommal megrendezett Örmény Családi Piknik.” – írták a honlapjukon.

   Nem volt ez másként most sem, a plakátjukon ugyanezeket a szervezeteket nevesítették. 

   ormeny1

  Középen: Diramerján Artin

 

   A hiteles krónikához tartozik, hogy egészségi állapotom miatt csak dél körül tudtam elmenni a Bárka Humánszolgáltató Központ Ihász utcai kertjébe, így sajnos lemaradtam a koradélelőtti programokról. Legjobban David Yengibarian tangóharmonika művész előadását sajnálom. (Bravúros játékát – a függönyt véglegesen összehúzott, s megszűnt – Bárka színházban hallottam először. – kiemelés tőlem, O.Gy.)

   De sorolom a közreműködőket: Haik Viki és a Kispárna mesezenekar, Kecsap, alias Weber Zsolt, a tinédzser korú Kid Diyan & X Yam, Mingu (world music) együttes, Tóth András, Kovács Olga az Urartu Színház művészei. A programot Diramerján Artin (költő, újságíró, színházalapító) vezette.

 

A nap hangulatát egy rövid videó érzékelteti.

 

  

   Engedje meg az olvasó, hogy egy szubjektív megjegyzést tegyek! Erre a Mingu együttes (Kramli Kinga, Lopatyin Alexandr, Eged Márton) csodálatos dalai késztetnek, s az apropó az, hogy egykoron magyar népzenét muzsikáltam. Bár a Minguról azt írják, világzenét játszik, tudni kell, hogy ennek a műfajnak az alapja a népzene. És ők ezt nagyon is tudják. Örmény népzenét, népdalokat hallottunk, de sajátos hangszerelésben és hangzásban.

   Nem maradtak program nélkül a gyerekek sem. Az ugrálóvár jól bírta a terhelést, de a legnagyobb sikere az arcfestésnek volt. Radnóti Virág, a VirágArt sminkmestere, arcfestő igazán kitett magáért, szinte rohamtempóban változtak át a gyerekarcok pillangóvá, cicává, virágfüzérré, sárkánnyá, leopárddá vagy éppen unikornissá, de nem hiányzott a pávaszem motívum sem a repertoárból.

   ormeny heni3

  Egy kis terefere

 

   Arti – bizonyítva, hogy nemcsak a konferáláshoz ért – hol a fiával reppelt, hol Kecsappal improvizált. A produkciója minden esetben sikert aratott.

   Az ebéd után Arti összetrombitálta a résztvevőket a már hagyományos csoportképre. A fotók elkészülte után azonban nem engedte el a társaságot: meglepetést jelentett be: dr. Issekutz Sarolta magas állami kitüntetéséhez gratulált. Az örmény közösség előtti gratulációt dr. Issekutz Sarolta közvetlen kedvességgel köszönte meg.

   ormeny team2

  A résztvevők csoportképe

 

   Az örmény pikniken részt vett Arató Gergely országgyűlési képviselő és Mustó Géza, Kőbánya alpolgármestere, valamint több kőbányai nemzetiségi önkormányzat vezetője.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik ITT

fotó, videó: 10kerkult.hu/OGy