AD-blacklist1

2021
júl.
28

Szőnyegtisztítás vegyszerek nélkül? Igen!

Írta: szerk

szonyeg 1Léteznek olyan csodaszerek, amik szinte minden otthonban megtalálhatóak. A koszos szőnyeg nem csak kellemetlen látványt, elhanyagolt képet nyújt, hanem az egészségünkre is ártalmas. Nem kell sem tisztaságmániásnak, sem allergiásnak lenni ahhoz, hogy a tiszta környezet legyen az, ahol jól érezzük magunkat.  

 

 

  A szőnyeg viszonylag nagy felületek fed le az otthonunkban, és szinte mágnesként vonzza a koszt, amit a legtöbben a porszívózással próbálnak orvosolni. Ez persze a leggyorsabb megoldás, de sokszor nagyon kevés. Ha nem szeretnénk szőnyegtisztító szolgáltatást igénybe venni, hanem mi magunk kezelnénk az esetlegesen adódó extra foltokat, illetve az általános, de nem szívderítő helyzetet, viszont mindehhez nem szeretnénk vegyszert használni, akkor az alábbiak között biztosan találunk majd megoldást.

 

  Aki próbálkozott már a vegyszerek elhagyásával takarításkor, nem lepődik majd meg, hogy az ecet, a mosószóda, a citrom mindig szerepel a házi tisztítószerek listáján. Így van ez most is, de felvehetjük még közéjük a szódabikarbónát, és bármennyire hihetetlen, még a zöld teát is, utóbbi nem folttisztító, de kellemesen illatosít. 

 

  szonyeg 2Közvetlenül a foltokra a szódabikarbóna az egyik legjobb megoldás. Amíg még nedves a folt, tegyünk rá a fehér csodaszerből, hagyjuk száradni, majd porszívózzuk ki. Ha nem vagyunk elégedettek ezzel a gyors megoldással, akkor egy többlépéses folyamatnak is nekivághatunk, ez biztosan eredményes lesz.


   Egy liter vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát, ezt pedig kefével vigyük fel a 
shaggy szőnyeg felületére. Két deciliter vízben egy citrom levét keverjük el, majd spricceljük a felületre egy szórófejes flakon segítségével. Végül jöhet a keményítő, amivel hintsük be a szőnyeget, hagyjuk száradni, és végül porszívózzuk fel!