AD-blacklist1

2011
szep.
09

Iskoláskorú lett a Sztanek Alapítvány

Írta: Oszvald György

PV-3 058E sorok írója több alkalommal is közelről, általános iskolai órákon, óvodai foglalkozásokon tapasztalhatta meg, hogyan történik a gyerekek felkészítése a veszélyre, majd a kritikus helyzet kezelésére. Dánielné Csonka Ágnes (képünk), a dr. Sztanek Endre Polgári Védelmi Alapítvány elnöke szívesen szakított időt egy rövid számvetésre. Megemlítem néhány évvel ez előtti, első találkozásunkat, álmélkodásomat a Kápolna téri iskola alagsorában berendezett oktató és gyakorló terem láttán.

   – 2005 óta oktatunk Kőbányán veszélyhelyzeti ismereteket – kezdte a történetet. Majd három évig tartott, míg az óravázlatokból oktatási anyag vált. 2008-ban Csepregi Péter pv. százados, a kőbányai kirendeltség vezetőjének felkérésére az Ifjúság Biztonságáért címmel kezdtük rendszeresen oktatni Kőbánya általános iskolának felső tagozatos tanulóit. Megismerték a veszélyhelyzetek felismerését, a szakszerű segítség megérkezéséig a szükséges tennivalókat, pl. az önmentést, a társak mentését és tájékoztatását. Az oktatáshoz  a Kőbánya Közbiztonságáért Alapítvány biztosított támogatást. Ez ideig 2426 tanuló részesült oktatásban – magyarázta.

  Az elméletet a valós helyzeteket szimuláló gyakorlatokkal lehet tudássá változtatni. Ezt a célt szolgálta a 2008. évi komplex katasztrófavédelmi gyakorlat, ahol a Kápolna téri iskola tanulóit és tanárait az Alapítvány munkatársai készítették fel. Itt a fő feladat az elzárkózás és az esetleges sérültek ellátása volt. 2010-ben hasonló gyakorlaton vettek részt a Harmat utcai iskola tanulói. A Csodapók óvoda Elzárkózás és befogadás gyakorlaton vett részt.

  pv 1_346A tanultak kipróbálásának másik formája a polgári védelmi versenyeken való részvétel. Dr. Sztanek Endre emlékére 2006-tól az általános iskolásoknak, 2009-től pedig az óvodásoknak is évente rendez az alapítvány polgári védelmi versenyt. Itt történik meg az emlékdíj és emlékérem átadása az alapítvány segítőinek. Ők azok, akik az általános és középiskolás csapatokat felkészítik a fővárosi Polgári Védelmi Ifjúsági Versenyre.   

  Az oktató munkát a Richter Gedeon Nyrt támogatásával kiadott, az általános iskolák oktatóinak segédkönyve, a Jobb felkészülni, mint megijedni című kiadvány teszi teljessé. Ennek része egy számítógépes polgári védelmi játék és egy gyakorlati foglalkozások gyűjteménye melléklet is. Az óvodásokkal foglalkozó oktatóknak is készül egy segédkönyv, mely a Kiút a bajból címet viseli majd.  

   Az alapítvány végzi a munkáját és a tapasztalatokat beépíti a fejlődésbe. A hogyanról is Csonka Ágnest kérdeztük. – A legújabb esemény, hogy 2010-ben megalakult az alapítvány Ifjúsági Tagozata. Tagjai és segítői kőbányai általános- és középiskolás tanulók. A lehetőség, hogy csatlakozzon, minden érdeklődő számára nyitott. Az első táborunkat 2007-ben szerveztük, majd ezt követte a 2008. évi tábor; ezek napközis táborok voltak. A helyszín az akkori törzshelyünk, a Kápolna téri iskola volt. 2010-ben három alkalommal egész napos, játékos foglalkozásokat tartottunk a KÖSZI nyári napközis táborában. pv 1_005Tanulságos volt a Rendvédelmi napon történt, az FPVI  kőbányai kirendeltségével közös részvételünk is, ahol a  gyerekek és az érdeklődő felnőttek polgári védelmi ismereteit mértük össze – taglalta a változásokat Dánielné Csonka Ágnes.

   Dánielné tizenkilenc éve oktat Kőbányán PV ismereteket, készíti fel a helyi csapatokat a kerületi és fővárosi versenyekre. Oroszlánrésze van abban, hogy a Dr. Sztanek Endre Alapítvány egyre ismertebb, és hogy alapító tagja a Közép-pesti Önkéntes Polgári Védelmi Egyesületnek.